İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans yapmakta olan, (GV-93) Selman Çulha “Beş faktör kişilik envanterinin Türkçe’ ye uyarlanması, denizcilik sektöründeki liderlerin kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve kazalara olan etkisi.” isimli tez çalışması bünyesinde; uzak yol kaptanı, baş mühendis ve 2. kaptanlarla anket yapmaktadır. Bu akademik çalışmada hiçbir şekilde katılımcı veya şirket ismi kullanılmayacak olup, araştırma sonuçları tüm gizlilik ilkelerine uyularak muhafaza edilecektir.

Birçok sektörde yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda; kişilik özellikleri ile emniyet davranışları, kaza yatkınlığı, iş kazaları, problem çözme eğilimi, işe bağlılıkları, liderlik anlayışları, kültürel zekâ ve kültürlerarası iletişim yeterliliği gibi konularda oldukça anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Denizcilik sektöründe ise kişilik özellikleriyle ilişkili olarak bu konulara hiç değinilmediği anlaşılmakta olup, bu çalışma ile sektöre katkı yapılması planlanmaktadır.

Bu akademik çalışma, aktif deniz hayatında çalışan liderlerin kişilik özelliklerinin “Beş Faktör Kişilik Envanteri” (NEO-PI-R) ile saptanıp değerlendirilmesini; ayrıca gemilerde çalışan uzak yol kaptanı, baş mühendis ve 2. kaptanların karıştıkları çok ciddi kazalar ve/veya gemilerinde yaşanan iş kazaları dikkate alınarak, kişilik özellikleri ile kazalar arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını da irdelemeyi hedeflemektedir.

Farklı kültürler üzerinden yapılan çalışmalarla evrensel nitelikte olduğu ispatlanmış olan bu envanter, kişiliği beş ana boyutuyla ve her birinin altışar adet alt faktörleri üzerinden kişilik özelliklerini saptayan bir envanterdir. Yapılması planlanan anket; 9 soruluk genel/kişisel bilgiler ve 60 soruluk kişiliği saptamaya yönelik sorular olmak üzere, toplam 69 sorudan oluşmakta ve cevaplanması yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.

Kısıtlı imkânları ve karmaşık sosyo-teknik yapısıyla denizcilik sektörü hala bilimsel araştırmalar açısından tam olarak keşfedilmiş bir sektör değildir. Bu çalışmanın sektöre yapacağı katkıları dikkate alarak, araştırmaya yapacağınız destek için şimdiden teşekkür ediyoruz.

İletişim: Selman Çulha (0 536 868 38 06)

Anket linki için tıklayınız.

Editör: TE Bilişim