İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, 'Denizcilik Eğitim Konseyi' İle Demir Aldı!

Türkiye ve Kıbrıs'ta lisans düzeyinde denizcilik eğitimi veren üniversitelerin yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası ve ilgili kurum ve kuruluşların yöneticilerinin katıldığı "13. Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısı" İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
  
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)'nin Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Konferans Salonu'nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Daryna Trofimova ve ekibinin yan flüt dinletisiyle başlayan toplantıya; Hatay Vali Yardımcısı Mahmut HERSANLIOĞLU, İskenderun Kaymakamı H. Hasan ÖZYİĞİT, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcisi Uzm. Esat GÜZEL, İskenderun Liman Başkanı Özkan ALKAÇ, İskenderun Deniz Ticaret Odası (DTO) YK Bşk. Yrd. Kadir DOĞAN, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Feramuz AŞKIN, Sefa Atakaş Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fatin Rüştü UYGUR, İskenderun Deniz Nakliyeciler Derneği Başkanı A. Ferit UYAR, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sabahattin UYGUN, AKEL Shipping Industry İskenderun Shipyard Services Operasyon Müdürü Tunahan GÜLTEKİN, Denizcilik Eğitim Konseyine üye üniversitelerin denizcilik fakültelerinin dekanları ve öğretim elemanları katıldı.
 
Hatay Vali Yardımcısı Sayın Mahmut HERSANLIOĞLU konuşmasında; Hatay genelinde İskenderun Teknik Üniversitesi'nin (İSTE) önemli, güçlü lobisi olan bir teknik üniversite olduğunu söyledi. Hersanlıoğlu, "İSTE'nin en avantajlı yönü İskenderun gibi bir lobinin arkasında olması, bunu ciddi bir avantaj olarak şahsen değerlendiriyorum ve bu bölgenin bir çocuğu olarak söylüyorum" diyerek İSTE'nin bölge için önemine dikkat çekti. Vali Yardımcısı Herşanlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizin büyük olma gibi bir iddiası var büyük olmayı da neden istiyor, çünkü hayatın merkezine insanı koymuş bir milletin temsilcileriyiz biz... Eğer biz büyürsek, gelişirsek ben şahsen dünyadaki birçok adaletsizliğin ortadan kalkacağına inanıyorum. Eğer çok çalışmayı öğrenirsek denizcilikte de iyi bir noktaya geleceğimize inanıyorum. Güzel bir söz söyledi Sayın Rektörüm; 'Akdeniz'in bittiği değil başladığı yerdir İskenderun' inanıyorum ki, bu konsey toplantısının burada yapılması bile İskenderun'un bir ağırlığının olduğunun göstergesidir. Mevcut fakültemiz ile üniversitemizin hem İskenderun'un hem Hatay'ımızın ve ülkemizin önünü açarak daha güzel günlere doğru yol alacağına inanıyor ve Konsey toplantısının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum hepinize saygılar sunuyorum dedi.

"İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Sayın Prof. Dr. Türkay DERELİ ise konuşmasında: "Bugün yine bazı ilkleri yaşıyoruz. Bu toplantı, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültemiz tarafından düzenlenen ilk toplantı olması nedeniyle ayrı bir anlam ifade etmektedir. Ayrıca, bu toplantı yeni hizmete giren bu konferans salonumuzda yapılan ilk organizasyondur. Bir anlamda, ileride amiral gemilerimizden birisi olacak Fakültemiz, İSTE'nin rotasına doğru yol almasında demir almıştır. Her fakültemizin önüne önemli hedefler koyuyoruz. Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültemiz de inşallah uzun vadede uçak/eğitim gemisi yapmak vb gibi Türkiye için önem arz eden projeleri üretecek veya onlara ortak olacak" ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Dereli, konuşmasını; "17 000 m2 kapalı alana sahip 300 kişilik bir adet, 80 kişilik iki tane olmak üzere toplam üç konferans salonu, kütüphane, öğrenci ve personel yemekhanesi, 5 simülasyon merkezi, 24 derslik ve 45 araştırmacı ofisinden oluşan, gemi görünümlü bir fakülte binası İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası ve İskenderun Deniz Ticaret Odası başta olmak üzere İskenderun sivil toplum kuruluşlarının önemli katkılarıyla Üniversitemize kazandırılmıştır. En kısa zamanda Eğitim/Öğretim ‘in başlaması için çaba sarf edilmektedir" dedi. Ayrıca Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesinin İskenderun Teknik Üniversitesinin Önemli ve Önde gelen fakültelerinden biri olabilmesi ve üniversitenin Amiral gemilerinden biri olarak yer alabilmesi için Üniversite Rektörlüğü olarak her türlü desteği vereceklerini ifade ederek, katılımcı kurumların temsilcilerine 13. Denizcilik Eğitim Konseyi toplantısına katılımlarından dolayı teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
 
Koordinasyon Kurulu adına konuşan Sayın Doç. Dr. Ersan Başar, konsey faaliyetleri ile ilgili kısa bir değerlendirmede bulunarak; misyon, vizyon ve hedef belirlediklerini kaydettiği açıklamasına şöyle devam etti: "Konsey olarak uluslararası kongre düzenlenmesinde rol aldık, dernekleşme çalışmalarında son aşamaya gelindi, resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından aktif hale gelecek. Türkiye'deki tüm denizcilik okulları birbirini çok daha iyi tanır hale geldi. Bu da yüksek seviyede bir sinerji ortaya çıkarmamıza vesile oldu. Konseyimizin amacı, eğitim öğretim araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerini ulusal ve uluslararası standartlarda sürdürmeyi sağlamak, üye kurumlar arası işbirliği, ilgili alanda üniversiteler arası kurula görüş bildirmek geleceğin eğitim programları için akreditasyon değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye'deki denizcilik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, yine yükseköğrenim düzeyinde Türk denizcilik eğitiminin bilimsel kriterlere göre layık olduğu seviyeye ulaşması için gerekli faaliyet alanları oluşturmak konseyin temel amaçları arasında bulunmaktadır."
 .
İskenderun Deniz Ticaret Odası adına YK Bşk. Yrd. Sayın Kadir DOĞAN konuşmasında; 13.ncü Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısını açılışını heyecanla bekledikleri "Barbaros Hayrettin Gemi inşaatı ve Denizcilik Fakültesi Konferans salonunda yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek, en kısa zamanda öğrencilerini alarak eğitime başlayacağı günleri de heyecanla beklediklerini dile getirdi. Kaliteli eğitimin önemine değinen Doğan, ülkemizde denizciliğin gelişmesinin, denizcilik eğitimindeki kalitenin yükselmesine ve sistemleştirilmesine bağlı olduğuna vurgu yaptı.

GEMİMO Başkanı Sayın Feramuz AŞKIN ise, Türkiye'de Denizcilikle ilgili eğitim veren kurumların nitelikli hale gelmesinin önemine işaret ederek, dünyadaki örneklerine bakıldığında Türkiye'de verilen denizcilik eğitiminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Aşkın, konuşmasında; denizcilik eğitiminde ihtiyaç duyulan eksiklikleri vurgulayarak, öncelikle "işsiz mühendis mi, işsiz kaptan mı yetiştirmek istiyoruz" sorusunun cevaplanması gerektiğini kaydetti. Gemi Makine Mühendisliği önemli olduğunu vurgulayan aşkın, bu nedenle eğitime alınacak öğrencilerin seviyesinin yüksek olması gerektiğinin altını çizdi. Aşkın, sözlerini "Konseyimizin denizcilik eğitimine katkı sağlayacak bir sonuçla bitmesini ve herkes tarafından iyi değerlendirilmesini temenni ediyorum. Çok çalışmamız gerekiyor, etkin görev alınarak sorunların çözümüne yönelik adım atılması gerekiyor" diyerek tamamladı.
 
13. Denizcilik Eğitim Konseyi toplantısının düzenlenmesinde katkısı bulunan İskenderun Deniz Ticaret Odası, Assanport Liman İşletmesi, Limakport Liman İşletmesi, Formar Denizcilik ve Dünya Medya temsilcilerine plaket takdimi sonrasında toplantının devamını yönetecek olan divan, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler ALKAN başkanlığında, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Cemal Töz ve İskenderun Teknik Üniversitesi Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Öğretim elemanı Arş. Gör. S. Saadet KALENDER’den oluşturuldu. Oluşturulan Divanın gündemi belirlenmesinin ardından kahve molası ile devam eden program, öğle yemeği arasının ardından yapılan çalıştaylarla devam etti. Çalıştaylarda Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı(ÖYP)’nda yapılan değişiklikler, Ders İçerikleri, Satjlar ve Doçentlik alanları ile ilgili son gelişmeler hakkında görüşmeler ele alındı. Çalıştaylar sonucunda düzenlenen ortak oturumda çalıştay raporları birleştirilerek katılımcı kurumların imzası ile toplantı sonuç raporu oluşturuldu. Toplantıda deniz ve atölye stajlarındaki gelişmeler hakkında Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan PARLAK, denetlemeler ve son düzenlemeler hakkında Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü Temsilcisi Uzm. Esat GÜZEL, ÜAK tarafından doçentlik bilim dallarında yapılan son değişiklikler hakkında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem CERİT ve mezunların mesleki kazanımları ve oda üyelikleri hakkında GEMİMO Genel Sekreteri Seda TURHAN katılımcılara kapsamlı bilgiler verdiler.
 
Toplantının ilk günü gala yemeği ile son bulurken toplantının ikinci günü teknik gezi ile tamamlandı. 
14. Denizcilik Eğitim Konseyi toplantısının Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine oy birliği ile karar verildi.
 
Editör: TE Bilişim