Ege Denizi açıklarındaki Santorini Adası yakınlarında 5 Nisan 2007'de kayalara çarparak batan MS Sea Diamond kruvaziyer gemisi için Yunanistan'da tepkiler sürüyor.

İnci kefalinin muhteşem gece yolculuğu başladı İnci kefalinin muhteşem gece yolculuğu başladı

17 yıldır batığın kaldırılması için uğraş veren Yunan halkı, Ege'de yatan batığın 'saatli bomba'dan farkı olmadığını söylüyor. Çığ gibi büyüyen tepki karşısında ise Yunan hükümeti henüz bir adım atmış değil.

65E996Ee0A11B05B0Be3F7F9.Jpg

Geçtiğimiz günlerde Santorini Adası sakinleri Yunanistan Parlamentosu'na bir mektup gönderdi. Mektupta, "Gemi enkazı deniz yatağını yavaş ama istikrarlı bir şekilde kirletmeye devam ediyor. Her gün aşınan hesaplanamaz bir ekolojik felakete neden olabilir" ifadeleri yer alıyordu.

İngiltere merkezli ‘The Sun’ gazetesine konuşan ve gemi batığının kaldırılmasını talep eden ada sakinleri, yetkililerin deniz dibinde bulunan enkazın kaldırılması konusunda kimin sorumlu olduğuna yönelik tartışmalara devam ettiğini, tartışmalar sırasında durumun felakete doğru gittiğini söyleyerek, “Hükümet, yaklaşmakta olan felaketi önlemede hayal kırıklığı yarattı” diyor.

Ne olmuştu?

MS Diamond, 5 Nisan 2007'de yerel saatle saat 16.00'da, Santorini Adası civarındaki kıyıya son derece yakın volkanik kaya kümesine çarptı. Sonra da su almaya başlayarak yan yattı. Çoğunluğu ABD vatandaşı ve 60 kadar da Kanadalıdan oluşan yolcular 3,5 saat içinde tahliye edildi. Tahliye sonrasında iki Fransız yolcunun kayıp olduğu görüldü. Gemi aldığı suların etkisiyle 6 Nisan 2007'de saat 07.00'de alabora olup battı. Yaşanan olayda 45 yaşındaki Fransız Jean Christophe Allain ve 16 yaşındaki kızı Maud hayatını kaybetti. Maud’un cansız bedeni, yapılan tüm aramalara rağmen hiçbir zaman bulunamadı.

Kazanın ardından gemiye yönelik yapılan kurtarma çalışmaları başarısız oldu ve yaklaşık 142 metre uzunluğundaki gemi çevreyi kirleten yapay bir resif haline dönüştü. 19 Haziran 2007'de gemi sahipleri, gemiyi işleten şirket ve gemi kaptanı deniz kirliliğine sebep olmak suçundan Yunanistan mahkemelerince 1.17 milyon euro (yaklaşık 40 milyar lira) para cezasına çarptırıldı. MS Sea Diamond, günümüzde hâlâ zaman zaman yarattığı risklerle gündeme gelmeye devam ediyor.

Gemi enkazının kaldırılması için uzun yıllardır uğraş veren Loucas Lignos, “Gemi batığı tam olarak Santorini açıklarında limandan yaklaşık 800 metre uzakta. Su altında yaklaşık 100 metre batmış durumda. Jeneratörlerde 300 ton akaryakıt, toksik kimyasallar, makine yağları ve bakırla doldurulmuş kablolar var. Bunlar dışında zamanla yavaş yavaş suya karışacak PBC ve plastikten başka malzemeler var. Bu kanserojen maddelerin tümü insanlar için tehlikeli. Aynı zamanda tuzdan arındırma prosedürleri tehlikeli ağır metalleri filtreleyemez” şeklinde konuştu.

Kaynak: MİLLİYET

Editör: Nermin İstikbal