Bilindiği gibi, konu kredi kapsamında, Türk Eksim'in tersanecilik için, işletme ve yatırım kredileri olarak tahsis ettiği fonların toplamı 150.000.000.-$ olup, bugün itibariyle, herhangi bir başvuru IBRD'den -henüz- onay alabilmiş değildir.  Yine bilinece

Bilindiği gibi, konu kredi kapsamında, Türk Eksim'in tersanecilik için, işletme ve yatırım kredileri olarak tahsis ettiği fonların toplamı 150.000.000.-$ olup, bugün itibariyle, herhangi bir başvuru IBRD'den -henüz- onay alabilmiş değildir.  Yine bilineceği gibi bir tersanenin işletme kredisi gereksinimi ise,  kendi vereceği yeni inşa no.suna (hull no veya nb no) karşı gelen geminin üretilebilmesi için gereken fonların tümü anlamına gelir ki, konu tersanenin spekülatif olarak (yani açığa) inşa etmekte ve omurga tescilini yaptırmakta olduğu böyle bir geminin değerlendirilmesinde, IBRD ve/veya Türk Eksim'in bir ihracat taahhütü istemesi kaçınılmaz olacaktır.
 
Hal böyleyken, acaba konu tersane, yukarıdaki işletme kredisi başvurusunu EFIL-IV kapsamından mı, yoksa yine Türk Eksim'in Gemi İnşa ve İhracat Finansmanı Programı üzerinden mi yapmalıdır?
 
Bu süreçte, yumuşak karın, ihraç edilebilir bir geminin üretimidir ki, işte burada, uluslararası ilişkiler belirliyici olmaktadır.
 
Değerli okuyucular ve yorumcular. EFIL-IV serisi uygulama yazılarımızdan 4. ile, işbu seriyi kapatmaktayız. Bir sonraki, yazımız ise MTA'nın sismik araştırma gemisi ve inşaatı üzerine olacaktır.

Yaşasın  ''offshore Türkiye'' diyeceğimiz günlerin çok yakın olduğunu belirterek, satırlarımıza son veriyoruz.