Efes Pilsen Kapanacak Mı?

Efes Pilsen Spor Kulübü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından hazırlanan yönetmelik taslağı ile ilgili bir açıklama yaparak, taslak öngörülen biçimde yürürlüğe girerse kulübün varlığını sürdürmesinin imkansız hale geleceğini ve Efes Pilsen Spor Kulübü’nün kapanacağını bildirdi.

Lacivert-beyazlı kulüpten yapılan yazılı açıklamada, "Bildiğimiz kadarıyla yönetmelik taslağı alkollü içecek firmalarının spor dahil olmak üzere sponsorluk yapmasını yasaklıyor ve Efes Pilsen Spor Kulübü’nün bu adı taşıyamayacağını öngörüyor. Taslak bu biçimde yürürlüğe girerse Efes Pilsen Spor Kulübü’nün varlığını sürdürmesi imkansız hale gelecek ve Efes Pilsen Spor Kulübü kapanacaktır" denildi.

Söz konusu yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesi durumunda ayrıca, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile kulüp arasında ortaklaşa düzenlenen, yurt çapında 31 ilde, 15 bin gence eğitim verilen Efes Pilsen Basketbol Okulları’nın da kapatılmak zorunda kalınacağı vurgulanan açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:
"Ayrıca bilinmelidir ki, Dernekler Kanunu’na ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün ilgili mevzuatına göre spor kulüpleri hakkında, karar verme, kurallar koyma, düzenlemeler yapma yetkisi, bu konuda bilgi ve birikimi olan İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne aittir.

Spor kulübümüz 34 yıldan bu yana Türk basketbolunun gelişimine yaptığı katkıların yanı sıra markasını Türk Patent Enstitüsü’nde de tescil ettirerek tanınan ve bilinen bir marka olduğunu da ortaya koymuştur. Ayrıca markamız toplum tarafından da spor kulübü olarak kabul görmekte ve bu niteliği ile bilinmektedir. Efes Pilsen, ülkemizde basketbol denilince sporseverlerin aklına ilk gelen kurumdur.

Bu nedenle kanuni bir dayanağı olmayan ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün (GSGM) görev ve yetki alanında bulunan spor kulüpleri ile ilgili bir düzenlemenin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nca yapılmasının uygun olmadığı kanaatindeyiz."


Kulüp açıklamasında, dünyada da tamamı bira ya da diğer alkollü içecek firmaları tarafından sponsorluk yoluyla desteklenen çok sayıda spor kulübü ve sportif faaliyetin mevcut olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan yönetmelik taslağının bahse konu olan düzenlemeler arasında kuruluşundan işleyişine kadar, Dernekler Kanunu, GSGM mevzuatı ile Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) kural ve düzenlemelerine göre faaliyet gösteren spor kulübümüzün isminin alkollü içki markasını çağrıştırması nedeniyle kaldırılmasına dair maddenin hukuki dayanağının olmadığı kanaatindeyiz.

Efes Pilsen Spor Kulübü’nün açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verildi:
"Avrupa Komisyonu’nun ’The European Model of Sport’ (Avrupa Spor Modeli) ile ilgili olarak hazırladığı üye ülkelere tavsiye niteliğindeki raporunda da sporun geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, halk sağlığı ve sosyal kültürel fonksiyonlarının bir bütün halinde ele alınması ifade edilmektedir. Anayasamızın sporun ve sporcuların geliştirilmesine ve desteklenmesine dair ilgili düzenlemesinin de bu kapsamda olduğuna inanmaktayız.

Spor kulübümüz yukarıda belirtilen yasal çerçevede uzun yıllardan beri faaliyet göstermekte, kazandığı başarılar ile dünyada ve Avrupa’da tanınan, Türk basketbolunun tanınmasına önemli katkıları olan çok saygın bir konuma sahiptir."


Kulüp açıklamasında ayrıca, TAPDK tarafından hazırlanan yönetmelik taslağının yeniden gözden geçirilmesi dileğinde bulunularak, şu ifadeler kullanıldı:

"40 yıla yakın bir zamandan bu yana önceliği hiçbir zaman ticari gaye olmayan kulübümüzün, bahse konu yönetmelik maddesi ile isminin değiştirilmesi, öncelikle akdedilen büyük bütçeli sponsorluk sözleşmelerinin sona erdirilmesine olduğu kadar, aktif olarak üyesi bulunduğumuz uluslararası organizasyonlara (ULEB) olan taahhüt ve yükümlülüklerimizin de yerine getirilememesine neden olacaktır. Bu durum spor kulübümüz açısından telafisi imkansız maddi zararların yanında, ülkemiz ve ülkemiz basketbolu adına büyük bir itibar kaybı yaratacaktır.

Dünyada ve Avrupa’da belirgin bir tanınırlığı olan spor kulübümüzün adından ve markasından vazgeçilmesini getirecek ilgili yönetmelik taslağı hükmünün hukukun genel ilkelerine aykırı olduğuna ve herhangi bir kamu yararı da içermediğine inanıyoruz.

Bu nedenlerle TAPDK tarafından hazırlanan yönetmelik taslağının yeniden gözden geçirilmesini temenni ediyoruz."


1976 yılında, ülke sporunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Efes Pilsen Spor Kulübü, 1996 yılında kazandığı Avrupa Koraç Kupası ile Türk spor tarihinde ilk kez bir Avrupa kupası kazanan basketbol takımı olma unvanını aldı. Efes Pilsen, basketbolda 13 kez Türkiye şampiyonluğu, 8 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası, 9 kez de Türkiye Kupası kazanırken, Türkiye’yi yurt dışında defalarca başarıyla temsil etti.

1992 yılında Avrupa’nın basketbolda bir numaralı kupası olan Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali’ni İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda organize eden Efes Pilsen, 1995 yılında da Avrupa’nın bir başka önemli kupası olan Avrupa Kupası finalini Türk basketbolseverlerin aynı salonda izlemesine olanak sağladı.

2006 yılında NBA ve ULEB Avrupa Ligi’nin davetlisi olarak ABD’ye giden ve iki maç oynayan Efes Pilsen Basketbol Takımı, bir yıl sonra da bir NBA takımını İstanbul’da konuk etti ve Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Minnesota Timberwolves ile karşılaşarak bu alanda da Türk basketbolunda bir ilke imza attı.

Altyapı çalışmalarına da büyük önem veren Efes Pilsen’den yetişen birçok oyuncu milli takımlarda yer alırken, Türkiye’den NBA’e giden oyuncuların birçoğu Efes Pilsen’de yetişti.

Efes Pilsen Kulübü’nün, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği Basketbol Okulları, 31 ilde ve 33 merkezde yaklaşık 15 bin gence ücretsiz basketbol eğitimi verirken, "Efes ile İlk Adım" adı verilen proje kapsamında birçok ilde basketbol okulları açıldı.

Kulüp açıklaması, "Efes Pilsen Spor Kulübü, varlığını sürdürebildiği son güne kadar Türk sporuna katkıda bulunmaya devam edecektir" ifadeleriyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim