Turist rehberleri ‘yeşil pasaport’ istiyor

Türkiye’ye gelen turistlere ülkeyi anlatarak, onların tekrar gelmelerinde büyük payları olan profesyonel turist rehberleri avukatlar gibi yeşil pasaport istiyorlar. Turist rehberleri yurtiçi ve yurtdışında Türkiye’nin en büyük gelir kaynağı olan turizm için çok seyahat ettiklerini belirterek “Yeşil pasaportu rehberler hak ediyor” dediler.

TURİST EHBERLERİNİN EMEĞİ VAR

Adeta açık hava müzesi konumunda olan Antalya'ya turist getirilmesinde profesyonel turist rehberlerine büyük iş düştüğünü söyleyen rehber Gürsel Baytuğ, “Antalya'ya nitelikli ve entelektüel turist getirmenin yolu turist rehberlerine yeşil pasaport vermekten geçer. Ülkeye gelen turistleri ağırlama ve doğru bilgilendirmede turist rehberlerinin büyük emeği var.

REHBERLERE DEVLET SAHİP ÇIKMALI

Turistlere her türlü doğru bilgi verme ve güven oluşturmada lokomotif olan turist rehberlerine Fransa ve İtalya'da olduğu gibi devletin sahip çıkması gerekir. Rehberlere yeşil pasaport verilerek yurtdışından nitelikli ve entelektüel turist getirmenin yolu açılmalıdır. Profesyonel turist rehberleri ülkemizin yurtdışında ve yurtiçinde tanıtım elçileri olan ve turiste güven veren kişilerdir” şeklinde konuştu.

YABANCILARA REHBERLİK YAPTIRIYORLAR

Yurtdışında gerekli altyapı çalışması yapılmadığı için kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarına Avrupalı turistlerin ilgisinin azaldığına dikkat çeken Gürsel Baytuğ, “Bir ülkenin aynasını turist rehberleri oluşturur. Bazı turizm seyahat acenteleri tarihi ören yerleri ziyaretlerinde ucuz olsun rehberliği yurtdışından gelen yabancı kişilere yaptırıyorlar” dedi.

TUREB’İ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Gürsel Baytuğ sözlerini şöyle sürdürdü: “Anadolu'da bir söz vardır. Ucuz etin yahnisi mideyi bozar diye… Yurtdışından getirilen kişilere tarihi ören yerlerde turistlere bilgi verdiriyorlar. Türkiye’de tarihi ören yeri ziyaretlerinde bilgilendirme kokartlı profesyonel turist rehberlerinin görevidir. Turist rehberleri bir ülkenin kültür elçisidir. Yurtdışı fuarlarında turist rehberleri olması gerekirken olmuyor. Yurtdışında ve yurtiçinde turisti getirme, toplama ve bilgilendirme bizim işimizdir. Bu nedenle avukatlardan önce rehberlere yeşil pasaport verilmesi gerekir. Bu konuda Turist Rehberleri Birliği-TUREB’i göreve çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim