Gürkan: Denizcilik Sektörüne Katkı Sunmaya Hazırız

Teknolojik gelişmeler birçok alanda hayatımızı kolaylaştırırken, daha çevreci çözümler de üretiliyor. Ofislerde kağıt kullanımını minimuma indirecek çözümlerden biri de doküman ve arşiv yönetim sistemlerini kullanmak. Kurumsal firmaların büyük bölümü, kamu kurumlarının ise hemen hepsi arşivlerini dijital ortama taşıdılar.   Doküman ve arşiv yönetim sistemleri alanında Kod-A Bilişim sektör lideri olarak göze çarpmakta. İTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren firmanın İzmir’de bulunan ve hem operasyon merkezi olan, hem de fiziki arşiv hizmeti sunan Dijital Arşiv Kent’i yüzlerce çalışanı ile hizmet veriyor. Kod-A Bilişim adına sorularımızı yanıtlayan Genel Müdür Yardımcısı Aslı Seda Gürkan, Denizcilik sektöründe faaliyet gösteren firmalara sunabilecekleri hizmetleri editör Ahmet Doğan’a anlattı.

TEK ELDEN, EN HIZLI VE EN KALİTE ŞEKİLDE SUNUYORUZ

Doküman ve arşiv yönetim sistemleri üzerine hizmet veriyorsunuz? Yaptığınız işi biraz anlatabilir misiniz? 


Doküman arşiv yönetim sistemleri ve dijital arşivleme, ihtiyaç kaynaklı olarak doğmuş ve binlerce yıllık geçmişe sahip arşivcilik bilimini bambaşka bir noktaya taşımış bir yeniliktir. Elektronik doküman ve arşiv yönetim sistemleri doküman ve belgeleri bilgisayar ortamına aktararak kayıt altına alan, onları güvenli şekilde saklayan ve gerektiği zaman kolayca bulunmalarını sağlayan sistemlerdir. Belgelerin ayrıştırılması, taranması, görüntülerin iyileştirilmesi, indekslenmesi ve kalite kontrol sürecinden geçirildikten sonra sisteme aktarılmasıyla sonuçlanan bir işlemdir. Kod-A Bilişim olarak biz bütün bu hizmetleri tek elden, en hızlı ve en kalite şekilde sunmaktayız.

Bu sistem kurum ya da şirketlere ne gibi avantajlar sağlıyor? 

Arşiv dijitalleştirme olarak tanımlanan bu hizmet sayesinde bilgiye hızlı erişim sağlanırken maliyet ve zamandan da tasarruf edilir. Aranılan belge farklı kriterlere göre yapılan aramalarla kolayca bulunur. Bu sayede zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilir. Hukuki zorunluluklar gibi nedenler dışında fiziksel belge kullanımını gereksiz kılan elektronik arşiv yönetim sistemleri, asıl belgelerin kullanım nedeniyle yıpranmasının, kaybolmasının, elden ele dolaşmasının önüne geçer, ayrıca belgelere aynı anda çoklu erişim imkanı sunar.  Elektronik doküman ve arşiv yönetim sistemi belgeler üzerinde yetkilendirme yapma olanağı da sağlar. Bu sayede belli belgelere sadece yetkilendirilmiş kişiler ulaşabilir.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Denizcilik sektöründe faaliyet gösteren firmalarla da çalışıyor musunuz? 

Kod-A Bilişim olarak denizcilik sektörüne büyük önem veriyoruz. Taşımacılık, turizm, gemicilik, enerji ve limanlar gibi birçok alanı kapsıyor denizcilik. Liman ve büyük enerji firmalarına hizmet verdik ve vermeye devam ediyoruz. Denizcilik sektörü teknolojiye ihtiyaç duyan, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, yeniliklere kolayca adapte olan bir sektör. Dolayısıyla bu sektöre kendimizi ve hizmetlerimizi çok rahat anlatabiliyor, iş süreçlerini de çok iyi planlayıp, yönetebiliyoruz.

DENİZ SEKTÖRÜNE ÖZEL ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ

Denizcilik sektörü firmalarına yönelik özel çözümleriniz var mı?

Kod-A Bilişim, Türkiye’nin en büyük bilişim, teknoloji ve iletişim firmalarına hizmet sunmaktadır. Arşiv ve doküman yönetim sistemleri ve arşiv dijitalleştirme alanında aslında firmaların ihtiyaçları birbirine çok yakın olup, sektörel farklılıklar çok belirleyici olmamaktadır. Bununla beraber tüm müşterilerimize kendi ihtiyaçları, yapıları, arzuları ve bütçeleri doğrultusunda farklı seçenekler sunabilmekteyiz. 

Alanınızda sektör liderisiniz, başarınızın en önemli nedeni nedir?

Başka sektörlerle pazarlamanın, reklamın, kişisel ilişkilerin etkisi daha büyük olabilir ama bizim sektörümüzde başarılı olmak için yaptığınız işte gerçekten en iyisi olmak zorundasınız. Bugün Kod-A Bilişim tarafından üretilen doküman ve arşiv yönetim sistemi yazılımı GreenDocs’u kullanan ve bizden hizmet alan dev teknoloji ve bilişim şirketlerinin hiçbiri, özellikle de söz konusu olan teknoloji ve yazılımsa asla en iyinin bir basamak altıyla bile yetinmezler. Dolayısıyla bizim başarımızın sırrı yazılım alanındaki başarımızdan geçmektedir. Bunun yanı sıra fiziksel arşivleme alanında da sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük ve en modern tesisine sahibiz. İzmir’deki dijital arşiv kentimiz, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine de sahiptir. Bu tesisimizde yüzlerce personelimiz çalışmaktadır. Kod-A olarak firmaların arşivle ilgili fiziki ya da dijital tüm ihtiyaçlarına cevap verebilmemiz de bizi öne çıkaran özelliklerimizden birisi.  

Önümüzdeki dönemde büyüme stratejiniz ne olacak?

Arşiv dijitalleştirme alanında sektörün açık ara lider firmasıyız. BThaber tarafından düzenlenen "Türkiye'nin İlk 500 Bilişim Şirketi” araştırmasının “Doküman-Arşiv Yönetim Yazılımı” kategorisinde de son yedi senedir ilk sırada yer alıyoruz. Sektörümüzdeki lider konumumuzu korumak bizim için elbette önemli; bunun için kendimizi, ürünlerimizi, yazılım ve hizmetlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Tüm şirketler için karlılık, devamlılık ve büyüme olmazsa olmaz temel amaçlardır. Biz bunlara bir de sosyal sorumluluğu ekliyoruz. Bu dört noktada hedeflerimizi tutturabilmek için ürünlerimizi geliştirmeye, kendimizi yenilemeye, hep daha iyisini yapmak için çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca bu seneden başlamak üzere pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine de daha fazla önem vereceğiz.   

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİ ÜLKE ADINA ÖNEMLİ
Deniz sektörümüze yönelik ne gibi bir mesaj vermek istersiniz?

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, denizcilik sektörümüzün gelişmesi ülkemizin de gelişimi ve büyümesi adına çok önemlidir. Biz denizcilik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımıza kendi alanımız üzerinden elimizden gelen katkıyı sunmak isteriz. Firmalarımız talep etmeleri durumunda onların arşivlerini yerinde göreceğimiz ücretsiz bir keşif ziyareti yapıp, nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda kendilerini bilgilendirmekten memnuniyet duyarız.

AHMET DOĞAN-Denizhaber

Editör: TE Bilişim