Edirne İl Sağlık Müdürlüğü 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında basın açıklaması yaparak, yenidoğan bebeklerde işitme testlerinin yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. A. Muhsin Kişioğlu’nun, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında yaptığı açıklamada, “Bebeğiniz beklenmedik yüksek sesli gürültülerde herhangi bir tepki vermiyorsa, seslendiğinizde başını size doğru hareket ettiremiyorsa, 6-12 ay arasında konuşma sesi çıkarmamışsa işitme kaybı olabilir” dedi.
İşitme problemi olan bebekler, erken teşhis edilip, gereken önlemler alınmadığı takdirde konuşma açısından ciddi problemler yaşadıklarını kaydeden Dr. Kişioğlu, “Hatta işitme engellilik, zekâ ve gelişim geriliğine bile sebep olabilmektedir. Tüm bu istenmeyen olaylar, bebek doğduktan sonra işitme testi ile önceden anlaşılıp tedbir alınabilir. İşitme kaybı saptanan çocuklardan işitme desteği alabileceklerin belirlenmesi ve altı aydan önce gerekli müdahalelerin yapılması durumunda, bu çocuklara üç yaşında uygulanan çeşitli dil egzersizleri ile normal sınırlarda sonuç alındığı görülmüştür” şeklinde konuştu.
Yapılan araştırmalara göre, yeni doğan bebeklerde doğuştan gelen veya yeni doğan döneminde geçirilen bazı hastalıklar nedeni ile, işitme problemi gelişebildiğine dikkat çeken Dr. Kişioğlu, “Her 1000 yeni doğan bebekten yaklaşık 1 ila 3’ünde ve yeni doğan yoğun bakım ünitesine alınan bebeklerin yüzde 4-6´sında çeşitli tip ve derecede işitme kayıpları gözlenmektedir. Bu çocukların dil, sosyal ve kognitif yeteneklerinin geliştirilmesi ve bu yeteneklerini ileride okul ve sosyal hayatında bütünleşme sağlaması açısından çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: iha