Birkaç Yunanistan merkezli armatör şirketin filolarındaki en eski VLCC'leri için Asyalı alıcılar bulmasından birkaç gün sonra, suezmax tipi gemi sahipleri de yaşlanan gemileri için benzer çıkışlar gösteriyor. Bu durumun sonucunda, düşen navlun oranları nedeniyle asyalı alıcıların ikinci el eski gemilere olan ilgisini kaybetmediği de anlaşılıyor.

Sektörde oluşan bu durum ise komisyoncuların, Asya ve Orta Doğu'dan gelen istikrarlı talebin sonucunda, ikinci el piyasasında tankerleri hala satabileceğine dair kanıt niteliğinde kabul ediliyor.

2 ay önce 13.5 milyon dolardı, şimdi 17 milyon dolara alıcı buldu!

Edinilen bilgilere göre anlaşmalardan biri, Yunanistan merkezli Chemnav Shipmanagement'ın en eski gemisi olan 165.300 dwt suezmax Icaria'yı (2003 yapımı), Birleşik Arap Emirlikleri merkezli alıcılara yaklaşık 17 milyon dolara satması oldu. Şirketin ilk suezmax tipi gemisi olan Icaria isimli gemiyi  2019'un sonunda Teekay Tankers'ten yaklaşık 19 milyon dolara satın aldığı biliniyordu.

Clarksons yaptığı açıklamada; "İki ay önce bu özellikteki gemilerin 13.5 milyon dolara satıldığı göz önüne alındığında, elde edilen fiyattan hiç şüphesiz memnun kalacaklar." ifadelerini kullandı.

Yunan armatörler, yaşlanan suezmax tipi gemilerini elden çıkarıyor!

Bazı kaynaklarda, Thenamaris'in en eski suezmax tipi gemisi olan 164.200 dwt Searacer'ı (2002 inşa) satmak üzere olduğunu işaret ederken bir diğer büyük Yunanistan merkezli tanker armatörü olan Avin International'ın da en eski suezmax'ını satmak için görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor. Avin'in, 153.000 dwt'lik Episkopi (2001 inşa) gemisini yaklaşık 12.8 milyon dolara satmak üzere açıklanmayan alıcılarla pazarlık yaptığı söylentielri dolaşsa da, haberin doğruluğunun Avin tarafından onaylanmamış olduğu ve bir yorum yapılmadığı bilinmekte.

VLCC'de de benzer bir hareketlenme var!

Şubat ayının başlarında VLCC pazarında da benzer hareketler görüldü. Maran Tankers ve Hellenic Tankers gibi şiketlerin en eski gemilerini sattıkları bildirildi.

Yunanlılar filo yenilemeye yöneliyor!

Düşen navlun oranlarını önemsemeyen Yunanlılar, ısrarla filo yenilemeye yöneliyor. Örneğin, Avin International, ocak ayında 158.000 dwt Kriti Hero'nun (2021 inşa) teslimini aldı. Yine ocak ayında Avin International'ın, Çin'deki New Times Gemi İnşa şirketine dünyanın ilk "amonyağa hazır" tankeri olabilecek bir suezmax tipi gemi siparişi verdiği öğrenildi.

Atina'dan bazı kaynaklara göre Chemnav, satın almak için daha genç suezmax ve aframax tipi gemileri inceleme sürecinde. Kasım ayında şirket, 105.000 dwt'lik Delos Voyager'ı (2003 inşa) sattı. Clara Shipping tarafından yönetilen geminin adı Gulf Voyager olarak değiştirildi.

Editör: TE Bilişim