Global Maritime Forum (Küresel Denizcilik Forumu), Friends of Ocean Action (Okyanus Eylem Dostları) ve World Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) arasındaki bir ortaklık sonucu ortaya atılan ''Sıfıra Ulaşmak Koalisyonu'' tarafından hazırlanan yeni bir çalışma, denizcilikte oluşturulacak yeşil koridorların deniz taşımacılığının sıfır karbona geçişini hızlandırmak için nasıl tasarlanabileceğini inceledi.

Çalışma, yeşil koridorların, yetkili kuruluşların getireceği düzenleyici önlemler, finansal teşvikler ve güvenlik düzenlemeleri ile kolaylaştırılmış bir atmosfer oluşturulması neticesinde hızlandırılmış eylemler için uygun koşulların oluşturulabileceğini tespit etti. Buna ek olarak, belirli rotalarda yeşil taşımacılık talebini harekete geçirerek diğer koridorlarda da taşımacılıktan kaynaklanan emisyonları azaltacak yayılma etkileri yaratabileceği vurgulandı.

Yeşil koridorlar eyleme geçmemizi sağlayacak!

Araştırma üç koridor üzerine odaklandı: Avustralya-Japonya demir cevheri rotası, Asya-Avrupa konteyner taşımacılığı rotası ve Kore-Japonya-ABD PCC (Pure Car Carrier) koridoru. Çalışmalar, söz konusu rotalarda aktif olan 30'dan fazla şirketle işbirliği içinde geliştirildi. Bulgulara göre yeşil koridor konsepti, denizcilik sektörü için uygulanabilir ve hızlandırılmış bir karbonsuzlaştırma yol haritası sağlamak üzere gerekli özgünlüğün yanı sıra etki için yeterli ölçeği de sağlamakta.

Metanol ve amonyak olası yakıtlar!

Tekno-ekonomik analize göre, yeşil amonyağın Avustralya-Japonya demir cevheri koridoru için olası bir yakıt olabileceği ve ilk sıfır emisyonlu gemiler için Kuzey Batı Avustralya'da yakıt ikmali operasyonlarının yapılması gerektiği işaret edildi. Diğer yandan Asya-Avrupa konteyner rotası şu anda diğer herhangi bir küresel ticaret rotasından daha fazla sera gazı emisyonu üretmekte. Yeşil metanol ve amonyağın, bu rotada kullanılması muhtemel iki sıfır emisyonlu yakıt olduğu belirtiliyor..

Küresel Denizcilik Forumu CEO'su Johannah Christensen; “Yeşil Koridorlar, daha hızlı ve anlamlı bir ölçekte çözümler getirerek sıfır emisyonlu deniz taşımacılığının zorluklarını kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Denizcilik ekosistemi, dönüştürülmüş, sıfır emisyonlu bir denizcilik sektörüne doğru bir yolculuğa çıkıyor. Önümüzdeki görev karmaşık ancak imkansız değil" dedi.

Editör: TE Bilişim