Yanarak batan konteyner gemisi X-Press Pearl'in kaptanı Vitaly Tyutkalo, gemide çıkan feci yangınla bağlantılı olarak Sri Lanka makamları tarafından tutuklandı ve ardından kefaletle serbest bırakıldı.

Seyahat etmesi yasaklandı!

Yerel polis Tyutkalo'nun suçlanmadığını, ancak Sri Lanka'nın Deniz Kirliliğini Önleme Yasası uyarınca suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini açıkladı. Geminin kaptanı görülen duruşmada 10.000 dolarlık kefaletle serbest bırakıldı ancak pasaportuna el konularak seyahat etmesi yasaklandı.

Yeni inşa edilen konteyner X-Res Pearl, 20 Mayıs öğle saatlerinde Sri Lanka'nın başkenti Colombo açıklarında demirdeyken yanmaya başlamış ve sonrasında yangın, verilen mücadeleye rağmen güverteye yayılılarak tüm gemiyi yutmuştu.

Yangın ve batma neticesinde gemiden denize çeşitli materyallerin döküldüğü belirtili. Sri Lanka medyasına göre, şimdiye kadar müdahale ekipleri yaklaşık 1.200 ton enkaz temizledi ve 45 nakliye konteynerini sızıntı ile doldurdu.

Port Hamad ve Port Hazira asit konteynerinin boşaltılmasına izin vermedi!

Kazadan sonra, Sri Lanka'nın Suç Soruşturma Departmanı (CID), başmühendis, ikinci mühendis ve gemi kaptanı Tyutkalo'yu felakete yol açan olaylar hakkında sorguladı. Sri Lanka Sunday Times'a göre, gemi 11 Mayıs'ta Port Hamad, Katar'a uğramadan önce ambarda nitrik asit sızıntısı olan bir konteynerin farkına varmıştı. Port Hamad ve bir sonraki uğrak limanı olan Port Hazira sızıntı yapan konteynerin boşaltılmasına izin vermeyi reddetti. Dokuz gün sonra ise X-Press Pearl Colombo Limanı açıklarında alevler içinde kaldıktan sonra battı.

Editör: TE Bilişim