Wallenius Wilhelmsen Ocean, 2009 ve 2012 yılları arasında Japon rakipleriyle işbirliği yapmakla suçlandı. WWO Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) ile işbirliği yaparak, Haziran 2020'de tüm suçlamaları kabul etti.

Wallenius Wilhelmsen Ocean, Haziran 2011 ve Temmuz 2012 tarihleri ​​arasında deniz taşımacılığı hizmetlerinin tedarikine ilişkin olarak başkalarıyla varılan bir anlaşmada ticari birliktelik hükümlerini kasten ihlal etmek suçundan mahkum edildi. Wallenius Wilhelmsen Ocean'dan yapılan açıklamada; "Şirket kararı kabul etti ve soruşturmanın sonuçlandığını görmekten memnuniyet duyuyor. 2015 yılında araç taşıma sektörüyle ilgili soruşturmalar başladığı andan itibaren, Wallenius Wilhelmsen rekabet yasasına tam uyumu sağlamak için organizasyonu, politikaları, süreçleri ve eğitimi güçlendirmek için derhal harekete geçti." ifadeleri kullanıldı.

Her şirket belli rotalarda belli müşterilere çalışmış!

Avustralya soruşturması, WWO'nun, Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) ve Mitsui OSK Lines Ltd (MOL) dahil olmak üzere bazı rakipleri ile, şirketlerin kendi aralarında tahsis ettikleri bir "saygı kuralı" uyguladıklarını ortaya çıkardı. Buna göre her şirket belirli rotalarda belirli müşteriler için çalışacak ve bu sözleşmeler ihale veya yenileme dönemi geldiğinde diğer şirketlerden biri tarafından yapılan nakliye sözleşmelerini kazanmaya çalışmayacak. Böylelikle şirketler, deniz taşımacılığı sektöründe ilgili pazardaki mevcut paylarının maddi olarak sabit kalmasını sağlamaya çalışıyordu. Bu düzen ancak Eylül 2012'de Japonya Adil Ticaret Komisyonu ve Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından önlemler alındığında sona ermişti.

NYK 19 milyon dolar, K-Line 34,5 milyon dolar ceza ödedi!

ACCC soruşturmasının ardından 23 Ağustos 2019'da Wallenius yasak ticari birliktelikteki rolü nedeniyle suçlandı. Ayrı olarak, NYK Ağustos 2017'de mahkum edildi ve 25 milyon A $ (mevcut değerlerle yaklaşık 19 milyon $) para cezasına çarptırıldı. Kawasaki Kisen Kaisha Ltd (K-Line), Ağustos 2019'da aynı suçtan hüküm giydi ve 34,5 milyon A $ (mevcut değerlerle yaklaşık 26 milyon $) para cezasına çarptırıldı.

Ceza kararında ödenecek tutarın WWO'nun ticari birliktelikte daha kısa süre yer alması ve yaptığı işbirliği nedeniyle para cezasında yüzde 20 indirim sağlandığı belirtildi.

Mahkeme, Avustralya'nın, rekabet yasalarına aykırı bir şekilde ticari birliktelik uygulamaları halinde, çok uluslu şirketlere sert bir şekilde muamele edileceklerinin açıkça belirtilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Editör: TE Bilişim