Mitsui OSK Lines tarafından işletilen newcastlemax tipi Wakashio isimli gemi geçtiğimiz temmuz ayında Mauritius'un güneyindeki bir resifte karaya oturmuştu. Devasa boyutlarda çevre kirliliğine neden olan olayın mahkemesi görülmeye devam ediyor.

Dünyanın her yerinde yapıyordu!

Sri Lankalı ikinci kaptan Hitinamillage Tilakaratna Subodha, geçen hafta mahkemeye yaptığı açıklamada, kaptanın bir wifi internet bağlantısı bulmak için geminin rotasını Mauritius sahil şeridine yaklaştırdığını söyleyerek kaptanın bunu geminin ticari seyri sırasında dünyanın her yerinde düzenli olarak yaptığını iddia etti.

Geminin Hint kaptanı Sunil Kumar Nandeshwa ise geminin karaya oturmasının ardından meydana gelen korkunç ekolojik trajedinin suçunu ikinci kaptana attı.

Talimatları yerine getirmedi!

Kaptan Nandeshwa ise geminin ikinci kaptanı Subodha'nın isteği üzerine kıyı şeridin yakın seyredildiğini ve kazanın adanın yanından geçerken ikinci kaptanın talimatları yerine getirmemesi nedeniyle gerçekleştiğini ileri sürdü. Ayrıca, mahkemede, geminin karaya oturduğu sırada hiç kimsenin gözcülük yapmadığı da itiraf edildi.

Ayrıca dün mahkemede, 25 Temmuz'da yaşanan kaza anını baş mühendis Preetam Singh de anlattı. Olay sırasında köprü üstünde cep telefonuyla ilgilenen baş mühendis; ''Aniden büyük bir sarsıntı oldu. Kaptan ECDIS'e doğru koştu. Makine dairesine indim. Motoru durdurma emri çoktan verilmişti. Yağcıya jeneratörü çalıştırmasını söyledim. Motor durduğunda kaptan geri dönme emri verdi.” ifadelerini kullandı. Singh ayrıca kısa devrenin iki balast pompasının çalışmasını durdurmasına neden olduğunu açıkladı.

Harita uygun değildi, vardiya tutan yoktu!

Mauritius adası ile gemi arasında 22 deniz mili boşluk bırakılması gerekirken sadece iki deniz mili açıktan seyredilmesinin nedeninin cep telefonlarının internet çekim alanına girmek olması ise tarihe geçti. Dahası, MOL, mürettebatın kıyıya olan mesafeyi ve dibe olan derinliği doğrulayacak yeterlikte ölçeği olmayan bir deniz haritası kullanıldığını ortaya çıkarmış, buna ek olarak hiçbir mürettebatın ne gözle ne de elektronik seyir yardımcılarıyla nöbet tutmadığını belirtmişti.

Editör: TE Bilişim