Dökme yük gemisi Wakashio'nun Mauritius açıklarında karaya oturmasının neden olduğu çevresel felaket, 2020'nin en kötü deniz kazaları arasındaydı. Yaşanan petrol sızıntısına müdahale etmekte geç kalınmasının el değmemiş ekolojik alanlarda yarratığı hasar denizlerde sızıntıya karşı acil müdahale önlemlerinin alınması konusunda harekete geçilmesini zorunlu kıldı. 

Çevre felaketleri için müdahale planları hazır olmalı!

ISS (Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü) tarafından yayınlanan raporda çoğu ülke için ulusal acil durum planlarının, deniz kirliliği olaylarını önlemek veya kontrol altına almak için gereken hazırlıkların gerisinde kaldığı görüldü.

Daha fazla açık deniz petrol yatağının keşfedilmesi ve kullanılmasıyla ham petrol için uluslararası nakliye yolllarının git gide çoğaldığı ve yoğunlaştığı vurgulanıyor. Bu nedenle, her türlü çevre felaketine hazırlıklı olmak ve müdahale planlarını hazır tutmaya yönelik planlar oluşturulmaz ve uygulanmazsa, Wakashio'nunkine benzer şekilde sızıntı kaynaklı başka bir çevre felaketi riskinin yüksek olacağı belirtiliyor.

Ulusal ve uluslararası tatbikatların gerekliliği vurgulandı!

Rapor ayrıca,olası bir sızıntıda ulusal bir acil durum planının petrol kirliliğinin yıkıcı etkilerini durduramayacağını belirtiyor. Bilindiği üzere Mauritius'taki felakette Hindistan, Fransa, Japonya ve Uluslararası Denizcilik Örgütü temizlik operasyonları için destek vermek zorunda kaldı. Bu nedenle deniz kirliliği acil durumlarına uygun şekilde müdahale etmek için periyodik olarak ulusal ve uluslararası tatbikatların gerekliliği vurgulandı.

Mesafe 2 mile kadar düşürüldü!

MOL, Wakashio tarzı bir felaketin yeniden meydana gelmesini önlemek için gerekenleri açıklarken, geminin Mauritius adası ile arasında 22 deniz mili açıklık bırakması gerekirken mesafenin iki deniz miline kadar düşürülmesinin nedenini açıkladı. Belirtilen nedenin, mürettebatıncep telefonlarının internet çekeceği bir alana girmek" olduğu açıklandı.

Yanlış ölçekte haritalar kullanıldı!

Dahası, MOL, mürettebatın kıyıdan uzaklığı ve su derinliğini tespit edemeyeceği yetersiz ölçekli bir deniz haritası kullandığını ortaya çıkardı. Ayrıca MOL, bir mürettebatın hem görsel hem de radarla uygun nöbet tutmayı ihmal ettiğini açıkladı.

Kazaya nöbet sırasındaki aşırı güven neden olmuş olabilir!

Panama Denizcilik Otoritesi; "Geminin karaya oturmasına neden olan nedenlerden biri, seyir ekipmanının gözetiminin yapılmaması, nöbetçi zabitin dikkat dağınıklığı ve nöbet sırasındaki aşırı güven olabilir.'' ifadelerini kullandı.

Kazanın hava koşullarıyla ilgisi yok!

Panama Denizcilik İdaresi daha önce geminin kötü hava koşulları nedeniyle sürüklendiğini öne sürmüştü, ancak veri sağlayıcılarına göre, dökme yük gemisi yerel sulara girdiğinde güney Mauritius civarında sert hava koşulları yoktu.

Sızıntıdan etkilenen alanların rehabilitasyonu için halihazırda önemli meblağlar harcayan MOL, bugün Wakashio gibi başka bir kazayı önlemek için önlemlere 4,82 milyon dolar daha ayırdığını söyledi.

Wakashio'nun sahibi kaza nedenine ''güvenlik bilinci eksikliği'' dedi!

Japonya merkezli Nagashiki Shipping Cuma günü yaptığı açıklamada, Mauritius'ta ekolojik bir felakete neden olan büyük dökme yük gemilerinden birinin karaya oturmasının, güvenlik bilinci eksikliğinden ve kurallara uyulmamasından kaynaklandığını söyledi. Şirket ayrıca bulguların mürettebat üyeleriyle yapılan görüşmelere dayanan varsayımlar olduğunu belirtti.

Şirket; "Kıyıya yakın seyrüseferin tehlikeleri konusunda bilinç eksikliği vardı. Ayrıca seferleri güvenli bir şekilde yürütmek için uyulması gereken düzenlemeleri yetersiz kalıyor." ifadelerini kullandı.

Köprüüstünde cep telefonu kullanımını yasaklıyor!

Şirket, mesai saatleri içinde köprüüstünde cep telefonu kullanımını yasaklayacak ve tüm gemilerine yüksek hızlı iletişim sistemleri kurarak gemileri denetleyecek. Ayrıca farkındalık eğitimlerini çoğaltıcağı belirtildi. Şirketin şimdiden gemilerinin bazılarının köprüüstlerine test için izleme kameraları kurmaya başladığı ve bunu tüm gemilerine uygulamayı düşündüğü açıklandı. 

Editör: TE Bilişim