Devlet tarafından işletilen iki petrol firmasının kabul ettiği takas anlaşmasına göre, Güney Amerika ülkesi Venezuela'nın, ülke için için kilit önem taşıyan benzin ithalatı karşılığında İran'a jet yakıtı gönderdiği açıklandı.

ABD hedef aldı, İran artırdı!

ABD'nin her iki ülkeye uyguladığı yaptırımları artırarak devlet tarafından işletilen Petroleos de Venezuela ve National Iranian oil Company'nin (NIOC) petrol ihracatını hedef almasıyla İran, geçen yıldan bu yana Venezuela'ya yaptığı yardımı artırdı.

Rafineriler için ekipman ve yedek parça da gönderdi!

İran, Venezuela'ya devlet tarafından işletilen tanker filolarıyla benzin ve motor yakıtı için hammadde taşımasının yanı sıra, Venezuela'nın çalışmaz hale gelmiş rafinerilerini yeniden kurmasına yardımcı olmak üzere ekipman ve yedek parçalar gönderdi.

Karşılığında mango ve ananas gönderildi!

İki ülke, bu yardımlar karşılığında İran'ın Venezuela'dan ne aldığına dair neredeyse hiç detay paylaşmadı. İran'ın Venezuela'nın başkenti Caracas'taki büyükelçiliği Ağustos ayında Venezuela'nın "kazan-kazan uzlaşmasının" dönütü olarak İran'a mango ve ananas gönderdiğini açıkladı.

Benzin karşılığında jet yakıtı!

Ancak, yabancı kaynaklarda çıkan haberlerde, geçen yıl NIOC ve PDVSA'nın yaptığı anlaşmaya göre, İran benzininin karşılığında Venezuela jet yakıtı verildiğine dair bir anlaşma yapıldığı açıklandı.

Bu yakıt takası, İran'ın Venezuela'ya akaryakıt sevkiyatının geçici bir çare yerine uzun vadede sürdürülebileceğini gösterdiği için önemli kabul ediliyor. Jet yakıtının, koronavirüsle ilgili kısıtlamalar nedeniyle yaşanan hava seyahatlerindeki kesintiler nedeniyle Venezuela'da bol miktarda bulunduğu biliniyor. Jet yakıtının, kesintisiz rafine ürün akışını güvence altına almak ve mevcut tankerlerden yararlanmak için Venezuela'ya benzin sağlayan İran tankerleriyle geri gönderildiği belirtiliyor. Bu tür anlaşmalar, gemiler her iki yönde de tamamen yüklü olarak seyahat ettikleri için denizcilik endüstrisinde kusursuz seferler olarak tanımlanmakta.

Mayıs 2020'den bu yana en az 3 defa yanaştı!

Reuters tarafından paylaşılan bilgiler ve PDVSA belgelerine göre Venezuela, İran'ın jet yakıtı ihracatının değerindeki eksiklikleri telafi etmek için Merey ağır ham petrolünü kullanmakta ve Ekim ayından bu yana en az 1,9 milyon varillik bir kargo NIOC'ye teslim edildi. Refinitiv Eikon verilerine göre, iki devlet firmasının Mayıs 2020'den bu yana Venezuela limanlarına en az üç kez yanaşan İran bayraklı gemilerle İran'dan Venezuela'ya ve Venezuela'dan İran'a kargo taşındı. İran'ın Venezuela jet yakıtını iç tüketim için mi kullandığı yoksa yeniden satılıp satılmadığı ise belirsizlğini koruyor.

Ne PDVSA ve Venezuela petrol bakanlığı ne de NIOC ve İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu bu takas haberleri hakkında bir yorumda bulunmadı.

Editör: TE Bilişim