Dün, dünyanın en yoğun nehirlerinden biri olan Westerschelde'de, Belçika'nın Zeebrugge ve Antwerp limanları arasında uzaktan kumanda edilen bir geminin ilk seferine şahit olundu. Splash247 isimli haber sitesinde yer alan habere göre Deseo isimli otonom gemi, geçtiğimiz günlerde birleşeceği açıklanan iki liman arasında uzaktan kumanda edilerek konteyner taşımacılığına başladı. Gemi, Seafar’ın karadaki kontrol merkezi tarafından kumanda ediliyor. Amacın ise azaltılmış bir mürettebatla güvenli navigasyona doğru gelişmek olduğu belirtilmekte.

Projenin geliştirilmesinde, deniz yolu yeniliklerinde öncü isim Flanders ile birden fazla devlet kurumunun yer aldığı açıklandı. Gemileri otomatikleştirmek ve merkezi bir kontrol merkezinden kumanda etmek için gereken teknolojiyi Seafar geliştirdi. Kontrol merkezindeki operatörler, güvenli navigasyon sağlamak için yapay zeka, gelişmiş sensör ve nesne algılamaya dayalı bir dizi yüksek teknoloji sistemini kontrol ediyor.

Seafar CEO'su Louis-Robert Cool; “Seafar, yarı otonom navigasyon için en son teknolojilerin geliştirilmesi ve operasyonel entegrasyonunda Avrupalı ​​bir öncüdür. Denizcilik sektöründe yenilikçi bir şirket olarak Seafar, verimli ve sürdürülebilir seyre geçişi hızlandırmak istiyor.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim