Rus Deniz Tatbikatları Karadeniz Ticaret Akışlarını Etkiliyor

Ukraynalı yetkililer, dün Karadeniz kıyısındaki Rus deniz tatbikatlarını kınadı ve savaş gemilerinin varlığının yoğun ticaret yolunda gezinmeyi "imkansız" hale getirdiğini söyledi. Tüccarlar şimdiye kadar değerlendirmelerinde daha temkinli davrandılar, ancak VesselsValue'dan gelen veriler ticaret hacimleri üzerinde gözle görülür bir etki gösteriyor.

Karadeniz, ham petrol, rafine edilmiş petrol ürünleri, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), çelik, tahıl ve diğer tarımsal ürünler dahil olmak üzere birçok önemli emtia için önemli bir ihracat bölgesidir. Kuru dökme ihracat, özellikle güçlü bir Ocak ayı kaydetti. Ancak, aşağıda gösterildiği gibi, Şubat ayındaki kuru emtia sevkiyatları aylık %-44 düşüşle seyrediyor. 2017-2021 aralığının alt ucuna doğru, yılın zamanı için beş yıllık ortalamanın yaklaşık %-15 gerisinde.

Müşteri tabanının çoğunu oluşturan Asya rafinerilerinden bölgenin Hazar sınıfı ham petrole yönelik talebinin genel olarak zayıf olmasıyla birlikte, ek faktörler olsa da petrol ihracatı daha da kötü durumda. Ocak ayı ihracatı, aşağıda gösterildiği gibi, yine nispeten güçlüydü. Ancak Şubat ayı hacimleri, aylık bazda -%45'lik bir düşüş için yolda ve yılın zamanına göre beş yıllık ortalamadan -%37 daha az olacak.

Bu arada, LPG hacimleri bir miktar etki gösteriyor, ancak o kadar da kötü etkilenmiyor. Bunlar, esas olarak gübre üretimi için kullanılan amonyak ve diğer kimyasal gazları içerir. Karadeniz ihracatı aylık -%27'lik bir düşüş yolunda ilerliyor, beş yıllık ortalamanın yaklaşık %-24 altına ve 2017-2021 aralığının çok alt sınırına düşüyor.

Veriler, Karadeniz'den yapılan ticaretin en azından kısmi bir ablukaya maruz kaldığını gösteriyor.

(VesselsValue Kıdemli Ticaret Analisti Vivek Srivastava)

Editör: CAHİT İSTİKBAL