Küresel insani yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna gıda ihracatını bloke etmesinin, 800 milyondan fazla insanın gıda güvensizliği ile boğuştuğu açlık çeken ülkeler için ölümcül sonuçlara yol açacağı konusunda uyardı.

Uyarı, gıda fiyatlarında eşi görülmemiş bir artışa yol açan ve kıtada kıtlığı tetiklemekle tehdit eden abluka üzerine tahıl ve buğday ihracatı konusunda Ukrayna ve Afrika arasında anlaşmazlıkların ortaya çıktığı bir zamanda geldi. Ukrayna Dışişleri Sözcüsü Oleg Nikolenko, Afrika Birliği'ni, Kiev'i, sularındaki mayınları kaldırmaya zorlayarak görünüşte Rusya'nın yanında yer almakla suçladı. Bu suçlama, Afrika Birliği başkanı Senegal Devlet Başkanı Macky Sall'ın 3 Haziran'da Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden sonra geldi.

Görüşmede Rusya, Ukrayna'nın tahıl sevkiyatını kolaylaştırmak için Karadeniz'deki Odessa limanındaki mayınları temizlemesini talep etti. Ancak Ukrayna, Rusya'nın stratejik limana bir saldırı düzenlemek için “mayın temizlemeden yararlanma” niyetinde olduğu konusunda kararlı görünüyor.

Ukrayna Dışişleri Sözcüsü Oleg Nikolenko; "Başkan Macky Sall ve Afrika Birliği'ni, anlamsız düşmanlıklarını durdurmaya ikna etmek için Rusya üzerindeki baskılarını kullanmaya çağırıyoruz. Savaşın sona ermesi, deniz limanlarında sıkışmış 22 milyon ton tahılın engelinin kaldırılmasına ve Afrika'daki gıda krizlerinin önüne geçilmesine olanak sağlayacak.'' dedi.

Somali, Kenya ve Etiyopya gibi ülkelerin kıtlıkla karşı karşıya

Tahıl ve buğday ihracatındaki açmaz, Karadeniz limanlarında devam eden ihracat ablukasının Doğu Afrika gibi halihazırda ciddi gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan bölgeler için korkunç etkiler yaratıyor. STK, buğdaylarının yüzde 90'ı için Rusya ve Ukrayna'ya bağımlı olduklarını ve şimdiden rekor bir kuraklıkla karşı karşıya olduklarını göz önünde bulundurarak, harekete geçmedikleri takdirde Somali, Kenya ve Etiyopya gibi ülkelerin kıtlıkla karşı karşıya kalacağını iddia ediyor.

Ukrayna'nın dünya buğday ihracatının önemli bir bölümünü üretmesiyle birlikte, dünya çapında gıda fiyatları şimdiden yüzde 41 oranında arttı ve bu yıl ilave 47 milyon insanın akut açlık yaşayacağı tahmin ediliyor. Gübre fiyatları Mart ayında, Ocak 2022'den bu yana yaklaşık yüzde 20 ve bir yıl öncesine göre neredeyse üç kat arttı.

IRC Başkanı David Miliband“Karadeniz'deki limanlara uygulanan ablukalar binlerce ton buğday, tahıl ve gübreyi rehin tutuyor ve dünya çapında büyüyen açlık krizlerine yakalanmış milyonlarca insan için yıkıcı sonuçlar doğuruyor.'' dedi.

Editör: TE Bilişim