Trump, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladı 

Başkan Donald Trump’ın, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesi konusundaki kararı, denizcilik sektöründeki çevresel sorunlara odaklanan STK’lara(Sivil Toplum Kuruluşları) göre, tüm büyük sanayi sektörlerinde nakliye dahil olmak üzere 21. Yüzyılın ikinci yarısında sıfırlanması hedeflenen karbon salınımlarına daha fazla baskı uyguluyor. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere, pek çok Avrupalı lider, Amerikan şirketlerinin CEO’ları ve Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka bile bu kararı eleştirdi. 

Trump’ın kararı tartışmalara imza attı 

 Kararı yorumlayan John Maggs, kıdemli politika danışmanı ve deniz çevresinin korunmasına hizmet eden Seas At Risk şirketi kararı takiben, “Uluslararası Deniz Taşımcılığı gibi diğer büyük yayıcıların faaliyetlerinin önemi arttı” dedi. 

Paris Anlaşması’nda  deniz taşımacılığı ve deniz kirliliği konusundaki görüşmeler; Uluslararası Deniz Ticaret Örgütü’nün odağı, kutup sularındaki  HFO(Yüksek Frekanslı Ventilasyon) ve karbondioksit emisyonları kullanımı olduğu için özellikle önem taşıyor. Bununla birlikte Uluslararası Temiz Taşımacılık Konsenseyi’nde deniz müdürü olan Dan Rutherford’dan şu açıklama geldi: “ABD Arctic’de kara karbon emisyonlarını ve kirli deniz yakıtlarını azaltma sözü ile bağlı kalmaktadır. Trump’ın hareketi bunu değiştirmez.” 

Havacılık ve Denizcilik, Ulaştırma ve Çevre direktörü Bill Hemings ”Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne(IMO) üye olan tüm ülkeleri, özellikle de dünya filosunu geriye döndürmemek için kolaylık gösteren bazı bayrakları izleyip baskı altına alacağız. Uluslararası Deniz Ticaret Odası’ndan(ICS) ve diğerlerinden gelen masada,öneri zaten her zamanki gibiiş dünyasından uzaklaşıyor. IMO’nun şu anda ya da hiçbir zaman harekete geçmeyeceği, AB ve IMO’nun başarısızlığa uğrayacağı bir sigorta poliçesini uygulamanın zamanı.” dedi. 

Sian Prior, , Clean Arctic Alliance’in yorumu: “Kutup iklim ve okyanus ısınmasına bağlı benzeri görülmemiş bir değişimle karşı karşıya kalındığı bir dönemde, Trump'ın iklim üzerinde uluslararası bir konsensüs üzerinde durduğuna inanılmaz. Kuzey Kutup'ta gördüğümüz şey korkutucu ve dünya liderlerinin ABD'nin kendi konumlarını tecrit ederek birleşmelerinin ve denizcilik sektörünün sorumluluklarını yerine getirmesi ve karbon dioksit ve karbondioksit emisyonlarını anında kesmeye başlamasının zorunlu olması gerekiyor” şeklinde oldu.

Aralık 2015’te, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 195 ülke tarafından imzalanan ve Barak Obama’nın en büyük destekçisi olup müzakerelerine liderlik ettiği anlaşma,  ortalama küresel ısınma artış limitini 21.yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırmayı hedefliyor. 

Editör: TE Bilişim