Hint Sahil Güvenliği, Tauktae kasıgasının Mumbai kıyılarında gemi ve mavnaları savurduğunu, yaklaşık 74 denizcinin kayıp olduğunu belirtti.

Hint Sahil Güvenlik, 2017'de Ockhi kasırgası sırasında yüzlerce balıkçının kaybolması nedenyle bu kez fırtına vurmadan önce 6.000'den fazla balıkçı teknesini önceden limanlara yönlendirdi. Bunun yanında gemiler, mavnalar ve açık deniz platformları da ağır hava koşulları için hazırlık yapılması gerektiği konusunda uyarıldı.

Buna rağmen Tauktae kasırgası birden fazla gemi, mavna ve platformun denizde sürüklenmesine, bir mavnanın ise batmasına neden oldu. Hindistan Sahil Güvenliği, eşzamanlı yürütülen yüksek riskli SAR operasyonlarında kaybolan denizcileri kurtarmak için çalışıyor.

Üç mavnada da yüzlerce personel vardı!

Mumbai'nin yaklaşık 40 deniz mili güneybatısında bir petrol sahasında faaliyet gösteren, Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Şirketi (ONGC) ile yapılan sözleşme kapsamında Afcons Infrastructure tarafından işletilen P305 (Papaa-305), Gal Constructor ve SS-3 (Support Station-3) isimli mavnalar, saatte 110 mil hızındaki rüzgarlar ve 8 metreye varan dalgalarla sürüklendi. Aşırı şiddetli hava koşullarını öngören tahminlere rağmen, kasırga geldiğinde üç mavnada da yüzlerce personel konaklıyordu.

Mavnalardan biri 273 kişi ile battı!

Gelen detaylara göre P305 isimli mavna, içindeki 273 kişi ile fırtınada battı. Yerel haberlere göre salı gecesi itibariyle en az 74 denizci hala kayıptı. Hint Sahil Güvenlik ve Hindistan Donanması arama çalışmalarına devam ediyor. INS Beas, Betwa, Teg, Kochi ve Kolkata donanma gemileri, çok sayıda sahil güvenlik ve ONGC'ye ait gemilerle birlikte şu anda arama sahasında yer alıyor.

Deniz Kuvvetleri tarafından ANI'ye yapılan açıklamada; "Bu, son kırk yılda görülen en zor arama kurtarma operasyonlarından biri..." ifadeleri kullanıldı.

Bunun yanısıra Gal Constructor isimli diğer bir mavna karaya oturdu ve 137 personelin tamamı kurtarıldı. Sürüklenen mavna SS-3'ten ise 202 kişi kurtarıldığı açıklandı.

ONGC tarafından işletilen Sagar Bhushan isimli bir açık deniz sondaj gemisinin de demirlerini kaybettiği ve gemide görev yapan yaklaşık 95 kişi ile sürüklendiği bildirildi. Salı günü, SCI tarafından işletilen bir römorkör Sagar Bhushan'ı başarıyla yedekleyerek limana çekti.

Bunun yanında Hindistan Sahil Güvenlik, fırtınada sürüklenen ancak daha sonra kendi çabalarıyla itiş gücünü sağlamayı başaran MT Desh Bhakt ve OSV Greatship Aditi isimli gemilerin operasyonlarına devam ettiğini bildirdi. Ayrıca Jack-up açık deniz platformu Valliant Driller'in şiddetli rüzgarlarda bir takım teçhizatlarını kaybettiği belirtildi. Römorkör Coromandal Supporter IX, Karnataka açıklarında karaya oturdu ve Hint Sahil Güvenlik teknesi Varaha Gemini ve bir Hint Donanma helikopteri, römorkörün dokuz mürettebatını tahliye etti. Ek olarak, en az iki balıkçı teknesi daha manevradan aciz kaldı ve zorlu koşullarda limanlara çekildi.

Editör: TE Bilişim