Süveyş Kanalı İdaresi, karaya oturarak kanal üzerinden geçen küresel ticareti bir hafta sekteğe uğratan Ever Given isimli mega konteyner gemisinin neden olduğu kayıplar nedeniyle talep edilen tazminatı üçte bir oranında düşürdüğünü açıkladı.

Yeni rakam 600 milyon dolar!

Süveyş Kanalı İdaresi, kurtarıldıktan sonra Büyük Acı Göl'e çekilerek tutuklanan 400 metre uzunluğundaki geminin serbest bırakılması ve karaya oturduktan yedi hafta sonra Avrupa'daki uğrak limanlarına doğru seyredebilmesi için yeni tazminat talebinin 600 milyon olduğunu belirtti.

Ever Given isimli mega konteyner gemisinin sahibi Japon firma Shoei Kisen, Limitation of Liability (Sorumlulukların Sınırlandırılması) uluslararası konvansiyonu kapsamında talep edilen tazminat taleplerini maksimum 115 milyon dolar ile sınırladığını açıkladı. Ayrıca Shoei Kisen, talep edilen tazminatın bir bölümünün gemide bulunan konteynerlerin sahipleri tarafından üstlenilmesini istemişti.

916 milyon dolar tazminat talep etmişti!

Süveyş Kanalı İdaresi, 18.300 konteyner ile Avrupa'daki uğrak limanlarına gitmeyi bekleyen 400 metre uzunluğundaki dev geminin kanalda karaya oturarak yarattığı altı günlük tıkanma nedeniyle başta 916 milyon dolar tazminat talep etmişti. Bunun yanısıra geminin seyrine devam etmesine olumsuz karar çıkartan Mısırlı mahkeme, 12 Nisan’da Süveyş Kanal İdaresi’nin önlem prosedürü olarak incelemeler bitene ve zararın tazmini gerçekleşene dek geminin alıkonulması talebine olumlu cevap vermişti.

Editör: TE Bilişim