Dünyanın en önemli enerji geçiş hatlarından biri olan İran'ın güneydoğusundaki Çabahar Limanı'nın yeni bölümü, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin katıldığı törenle açıldı. İran ve Hindistan'ın yatırım yaptığı 1 milyar dolarlık proje, iki ülke açısından stratejik öneme sahip.

İran'ın güneydoğusunda, Umman Denizi kıyısında bulunan Çabahar Limanı'nın yeni bölümü, bugün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı törenle açıldı.

İran, okyanusa açılan tek limanı olan ve 1 milyar dolarlık yatırımla genişletilen Çabahar Limanı'nın, Afganistan ve Orta Asya'ya açılan kapı olmasını hedefliyor.

Dünyanın en önemli enerji geçiş hatlarından biri olan liman, İran'ın yanı sıra Hindistan açısından da stratejik öneme sahip.

Çabahar Limanı'na yapılan 1 milyar dolarlık yatırımın 235 milyon dolarlık bölümünü Hindistan üstlenmişti. Hindistan, Çabahar Limanı'nda ticaretin artmasıyla, rakibi Pakistan ve enerji hattını emniyete almak için Pakistan'ın Guvader Limanı'nı kiralayan Çin üzerinde üstünlük sağlamayı planlıyor.

Çabahar Limanı'nın genişletilmesiyle, limanın yük kapasitesinin yıllık 8,5 milyon ton düzeyinde artırılması planlanıyor. 

Editör: TE Bilişim