Maersk’e ait ürün tankeri Maersk Etienne kurtardığı 27 göçmenle, kurtulanları kıyıya teslim edemediği gibi ticari seyrine de devam edememiş ve 38 günlük bekleyişten sonra göçmenleri bir STK gemisine aktarmıştı.

Sicilya'nın Ragusa kentindeki savcılar, o STK kurtarma gemisinin operatörünü, göçmenleri Maersk tankerinden ücret karşılığı çıkarmakla suçladı.

Emri veren Malta'dan izin çıkmamıştı!

4 Ağustos'ta Maersk Etienne, Libya, Abu Kammash'ın yaklaşık 70 deniz mili kuzeyindeki küçük bir tekneden gelen yardım çağrısına yanıt verdi. Maltalı kurtarma koordinasyon yetkililerinin talimatı üzerine gemi, teknedeki 27 göçmeni gemiye alarak, Malta'ya doğru yola çıktı. Geminin göçmenleri kurtarması Malta tarafından istenmiş olsa da, Malta, kurtarma operasyonundan sonra göçmenlerin karaya çıkmasına izni vermedi. Dolayısıyla, söz konusu Maersk’e ait Etienne isimli gemi 27 göçmeni kurtardıktan sonra ne Malta, ne de başka bir hükümetin yetkilileri göçmenleri tahliye etmesi için izin vermemişti. 

3 göçmen denize atlamıştı!

Ancak yolcu taşımak üzere tasarlanmayan Maersk Etienne'in mürettebatı ve göçmenler için gemide gittikçe gerginleşen bir atmosfer olduğu duyurularak acil yardım istenmişti. Daha sonra mülteci krizi, Maersk Tankers'in üç göçmenin denize atladığını açıklamasının ardından tehlikeli bir hal almış, göçmen grup ayrıca açlık grevi tehdidinde bulunmuştu.

Maersk Tankers, civarda görev yapan bir göçmen kurtarma gemisi olan Mare Jonio'daki tıbbi ekiple iletişime geçti. STK Mediterranea Saving Humans'a ait olan gemi ile göçmenlere yönelik sağlık değerlendirmeleri yapıdı. Değerlendirmeden sonra, Mare Jonio 27 göçmeni de gemiye aldı.

Maersk Tankers baş teknik sorumlusu Tommy Thomassen yapılan bu tahliyeden sonra; ''Rahatladık ve minnettarız. Kurtarılan kişiler artık ihtiyaç duydukları tıbbi bakımı alabilecekler. Mürettebatımız ise seyre güvenle devam edebilir." ifadelerini kullanmıştı.

Malta STK gemisine de izin vermedi!

Ancak bu STK gemisi de aynı dertten muzdarip oldu ve Malta hükümeti Mare Jonio'nun da limana yanaşmasına izin vermedi. Bunun üzerine gemi Sicilya'daki Pozzallo'ya geçerek 27 göçmeni İtalyan yetkililere teslim etti.

Göçmenlerin para karşılığı nakledildiği iddia edildi!

Ragusa savcılığının yetki alanına giren Pozzallo'da bir savcı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, göçmen naklinin iki geminin sahipleri arasında ticari nitelikte bir anlaşma yapılmasının ardından gerçekleştiğini iddia etti. Mare Jonio'nun yasal sahibi ve bağlı dört kişi soruşturma altına alındı.

Suçlamalar güneş altındaki kar gibi eriyecek!

Pazartesi sabahı düzinelerce polis memuru STK çalışanlarının evlerinde, ofislerinde ve gemilerinde arama gerçekleştirdi. STK yaptığı açıklamada tüm suçlamaları yalanladı ve iddiaların "güneş altındaki kar gibi eriyeceğini" ifade etti.

STK, "Suçlamaların ciddiyetinin farkındayız. Ancak asıl hedef, Mediterranea Saving Humans'ın 2018'den beri gerçekleştirdiği denizde sivil kurtarma operasyonları. Bu suçlamaları içeren operasyonların birincil ve gerçek amacı açıktır; "çamur at izi kalsın!"

Tartışma, STK'nın operasyonlarını yavaşlatttı. Bu bahar, Mare Jonio'nun göçmen kurtarma faaliyetlerini üstlenmek için yeni bir gemi görevlendirildi ve yeni mürettebatla donatıldı.

Editör: TE Bilişim