Büyük Okyanus’un güneyinde, Papua Yeni Gine’nin doğusundaki adalar devleti olan Solomon Adaları’na bağlı Rennell adası halkı 2019'da tarihinin en büyük petrol sızıntısı ile mücadele etmiş, 700 ton petrol taşıyan devasa Hong Kong bayraklı tanker MV Solomons Trader, yakındaki bir madenden boksit yüklerken kasırga nedeniyle demirinden kurtulunca Kongobainiu kayalıklarında karaya oturmuştu. 225 metre uzunluğundaki tanker 1 hafta başıboş bir şekilde sularda dolaştıktan sonra mercanların geminin yan kısmında bir yarık açmasıyla mercanla kaplı Kangava koyuna 80 ton petrol sızdırmış, 6 kilometre boyunca yayılan sızıntının yarattığı kirlilik nedeniyle balıklar ölmüştü.

Bu felaketin üzerinden iki yıl kadar bir süre geçmişken, Solomon Adaları hükümeti, 30 yaşındaki bir dökme yük gemisinin mürettebatını denize yaklaşık 1.000 ton ağır yakıt (HFO) boşaltmakla suçladığı yeni bir çevre felaketiyle karşı karşıya kaldı.

Kasten yakıt boşaltmakla suçlanıyorlar!

1991 yapımı Panama bayraklı Quebec isimli geminin mürettebatı kasıtlı olarak denize yakıt boşaltmakla suçlanıyor. Solomon Adaları hükümeti, Avrupa veri tabanı Equasis'e göre Singapur merkezli Feng Sea Shipping tarafından yönetilen 28.451 dwt'lik handysize boyutundaki geminin mürettebatını, Çinli bir şirket için tomruk sevkiyatı yaptığı esnada Graciosa Körfezi'ne kasıtlı olarak ağır yakıt (HFO) boşaltmakla suçluyor.

Yaklaşık 1.000 ton ağır yakıt boşaltıldı!

Solomon Adası Denizcilik İdaresi müdürü Thierry Nervale, eyalet medyasına yaptığı basın açıklamasında, ilk değerlendirmede Quebec isimli gemisinden yaklaşık 1.000 ton ağır yakıt (HFO) boşaltıldığını işaret ederek hükümetin gemi sahiplerine karşı yasal işlem başlatacağını belirtti.

Nervale açıklamasında; “Bizim için denizlerimizin kasıtlı olarak kirletildiği son derece açıktır. Bu tesadüf değil!'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim