Küresel çapta endüstrinin farklı segmentlerinde giderek artan sayıda denizcilik şirketi, operasyonlarının çevresel performansını iyileştirmenin kısa vadeli bir yolu olarak biyoyakıt kullanımını denemeye başlıyor.

Alternatif yakıt olan biyoyakıtı en son test eden şirketler arasında Japonya'nın en büyük deniz taşımacılığı şirketlerinden ikisi olan Mitsui O.S.K. Hatlar (MOL) ve NYK da var. Bunun yanında Birleşik Krallık'ta, hem açık deniz rüzgar çiftliği kurulumunda faaliyet gösteren mürettebat transfer gemileri hem de Thames Nehri bölgesinde faaliyet gösteren römorkörler biyoyakıtları test etmek üzere daha geniş çapta denemeler başlattı.

City of Oslo 370 ton biyoyakıt tedarik etti!

Merkezi Belçika'da bulunan yan kuruluşu Euro Marine Logistics aracılığıyla biyoyakıt üzerinde çalışan MOL, Ro-Ro gemilerinden birinin biyoyakıt tahriki için Haziran ayında deniz denemelerine başladı. 11 yaşındaki City of Oslo (5.432 dwt) isimli gemi, Hollanda'nın Flushing limanında GoodFuels'den yaklaşık 370 ton biyoyakıt tedarik etti. MOL, yakıtın motor özelliklerinde değişikliğe gidilmeden gemilerde kullanılabilmesinin faydalarının altını çizdi.

NYK, biyodizel testi gerçekleştirdi!

Aynı zamanda gemilerini kiralayan madencilik şirketi Anglo American ile birlikte çalışan NYK, biyodizel testi gerçekleştirdi. Frontier Jacaranda (182.757 dwt) isimli 10 yaşındaki yük gemisi, Güney Afrika'daki Saldanha Körfezi'ne yaptığı seyirden önce Singapur'da biyodizel tedarik etti. Toyota Tsusho Petroleum gemiye,  yüzde yedi biyoyakıt içeren bir biyodizel karışımı tedarik etti. Anglo American'a göre, karışım CO2 emisyonlarını yaklaşık yüzde beş oranında azaltıyor. 

Açık deniz rüzgar çiftliğinde çalışan mürettebat transfer gemilerinde deneniyor!

Muhtemelen açık deniz sektörü için bir ilk olarak, ScottishPower Renewables ayrıca İngiltere'nin güneydoğu kıyılarından yaklaşık 25 mil uzakta bulunan East Anglia ONE açık deniz rüzgar çiftliğinde çalışan mürettebat transfer gemilerinde kullanılması üzere HVO30 isimli atık bitkisel yağ kullanan bir pilot proje başlattı. Yakıt iki mürettebat transfer gemisine güç sağlamak için kullanılcak. HVO30 kullanımının iki gemiden kaynaklanan eşdeğer CO2 emisyonlarında yaklaşık yüzde 30'luk bir azalma ile sonuçlanacağı tahmin ediliyor.

Thames Nehri üzerinde faaliyet gösteren römorkörler biyoyakıt ile çalışıyor!

Londra'daki Thames Nehri üzerindeki mavnaları hareket ettiren römorkörler de biyoyakıtların kullanımına başladı. Nehirdeki mavnalarda yılda bir milyon ton atığı geri dönüşüm ve enerji tesisine taşıyan Cory Group, geçtiğimiz günlerde yemeklik yağ ve atık yağlardan yapılan biyoyakıt testini tamamladı. Şirket şimdi römorkör filosunun biyoyakıtla tahrik edilmesi üzere çalışmalara başladı.

Bunun dışında ONE, konteyner gemilerinden birinde biyoyakıtı test ederken, MSC ve CMA CGM gemilerinde biyoyakıt tahrikini deneyen şirketler arasında yer aldı.

Biyoyakıtın, GHG emisyonlarının azaltılmasına yönelik kapsamlı bir çözüm sağlamazken, karbon yakalama ve alternatif yakıtlardaki diğer seçenekler geliştirme aşamasındayken, operasyonlarında kademeli iyileştirmeler yapmak isteyen denizcilik şirketlerine kısa vadeli bir alternatif sunmakta olduğu biliniyor.

Editör: TE Bilişim