4 bin 500 kilometrelik Kalibr füzelerinin yanı sıra Zircon hipersonik füzeler de taşıyabilen Rusya’nın en güçlü deniz araçları arasında gösterilen ‘Yasen-M’ sınıfından Kazan nükleer denizaltısı Kazan teslim ediliyor.

‘Tepeden tırnağa silahlı’

Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest’te (NI) yer alan bir makalede Rusya’nın Yasen-M projesi kapsamında ürettiği ve cuma günü Rus donanmasına teslim edilecek olan Kazan nükleer denizaltısı için ‘tepeden tırnağa silahlı’ nitelemesi yapıldı.

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı Enformasyon ve Kitle İletişim Araçları Departmanı’ndan yapılan açıklamada, “Nükleer denizaltı Kazan’ın (Yasen-M projesi) donanmaya kabul töreni, 7 Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Nikolay Yevmenov’un yönetiminde gerçekleşecek” ifadeleri kullanılmıştı.

Toplam 8 adet Yasen sınıfı denizaltının üretilecek!

Rusya’nın en güçlü deniz araçları arasında gösterilen ‘Yasen-M’ sınıfı Kazan isimli nükleer denizaltı, 4 bin 500 kilometrelik Kalibr füzelerinin yanı sıra Zircon hipersonik füzeleri ile donatılacak. Bu sınıftaki ikinci nükleer denizaltı ise balistik füzeleri taşıyan Borey denizaltısı. Şu anda donanmaya teslim edilmek üzere olan Kazan ve Novosibirsk denizaltıları dahil, toplam 8 adet Yasen sınıfı denizaltının üretimi planlanıyor. Denizaltıların tamamının 2027’ye kadar Rus donanmasına teslim edilmesi öngörülüyor.

Editör: TE Bilişim