Salı günü, Arleigh Burke sınıfı ABD savaş gemisi USS John S. McCain'e (DDG 56) Japon Denizi'nde bir Rus Amiral Vinogradov anti-denizaltı destroyeri tarafından agresif bir şekilde yaklaşıldığı bildirildi. Dün meydana gelen olay hakkında ABD donanması bugün, Rus destroyerinin ABD savaş gemisini tehlikeli derecede yakınlaşarak taciz ettiğini duyurdu.

İddialara göre 24 Kasım'da USS John S. McCain, Japon Denizi Büyük Petro Körfezi civarında seyir haklarını kullanarak tatbikat yapıyordu. ABD bu seyir haklarının uluslararası hukukta tanınan deniz haklarını ve özgürlüklerini kapsadığını belirtiyor. Ancak Rusya'nın bu bölgeyi SSCB döneminden beri kendi karasularında olarak tanımlamaya niyetli olduğu biliniyor.

1984 yılında SSCB, iç sular olarak iddia ettiği ve Büyük Petro Körfezi'ni de çevreleyen sınır çizgisi ilan etmişti. Rusya ise SSCB'nin iddiasını sürdürdü. ABD, 106 deniz milini kapsayan bu sınırları Rusya'nın körfezin sularını çevrelemek için belirlediğinin ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne aykırı olduğunun altını çiziyor. ABD, körfezde operasyon gerçekleştirerek, bu suları Rusya'nın karasuları olarak tanımadığını gösteriyor.

Diğer yandan Rusya Savunma Bakanlığı, USS John S. McCain isimli ABD savaş gemisinin "Deniz sınırını iki kilometre geçerek" Büyük Petro Körfezi'ndeki Rusya karasularını ihlal ettiğini ve gerekli aksiyonlar alınarak uluslararası sulara geri itildiğini açıkladı.

Büyük Petro Körfezi, Rusya'daki Primorsky Krai'nin güney kıyısında kalan Japon denizinin en büyük körfezidir.


 

Editör: TE Bilişim