Finansal veri sağlayıcısı Refinitiv'in yeni verilerine göre, Ukrayna'nın 22 gün önce işgalinin başlamasından bu yana Rusya ile deniz yoluyla yapılan ticaret %58 düştü.

Açıkça işleyen yaptırımlar ve savaş bölgesine yaklaşmanın doğasında var olan tehlikeler (şimdiye kadar savaşta beş ticaret gemisi vuruldu) nedeniyle Rusya'nın son haftalarda küresel deniz ticaretinin büyük ölçüde kesilmesini sağladı.

St Petersburg gibi Rusya'nın deniz ticaretinin üçte birinden sorumlu olan Baltık Denizi'ndeki limanlarda, yatırım bankası UBS'nin hesaplamalarına göre, limana uğrayan gemilerin sayısı %65 azaldı. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana Pasifik'teki Vladivostok gibi limanların hacimlerinin yüzde 52 düştüğü görüldü. İsrail denizcilik platformu Windward'dan sağlanan verilerde, Rus limanlarına uğrayan ham petrol tankerlerinin azaldığı açıkça görülmekte.

Dün yayınlanan Windward verileri, Rusya'dan kalkan ham petrol taşıyıcı gemilerin artık Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'daki limanlara uğramadığını gösteriyor.

46 milyon petrol varili yolda kaldı!

Windward, Rusya'dan bir varış noktasına gitmek üzere yola çıkan ancak varış noktalarını yaptırımlar nedeniyle kaybettiği için hala yolda olan yaklaşık 46 milyon Rus petrol varilinin olduğunu gösteriyor.

Birleşik Krallık danışmanlık şirketi Drewry'den yeni bir rapor ise, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, enflasyonun artmasına ve daha yüksek gemi işletme maliyetlerine yol açacağını öngörüyor. Rusya ve Ukrayna'nın birleşik arzı, Drewry istatistiklerine göre küresel arzın yaklaşık %13'ünü temsil ediyor.

Editör: TE Bilişim