Araştırmacılar, Laptev Denizi'nde 80 deniz mil uzunluğunda bir çizgi boyunca altı noktada yükselen metan kabarcıklarını gözlemlediler. Bazı yerlerde sudaki metan konsantrasyonun normal seviyelerini 400 kat aştığını buldular.

Gazın deniz altı permafrostunun erimesi neticesinde salındığına inanılıyor. Bu erime, metan gazının önceden kararlı metan hidratlardan salınmasına sebep oluyor. Doğu Sibirya Arktik Sahanlığı'nın deniz tabanının, bölgenin kuru veya yer yer düşük deniz seviyesinde olduğu 20-30.000 yıl önce oluşan don tabakaları içeren geniş alanlara sahip olması nedeniyle benzersiz olduğu kabul ediliyor.

Ciddi iklim sonuçları doğurabilir!

Bilim insanı Igor Semiletov gazeteye verdiği demeçte; "Salınımın keşfi çok önemli ve şimdiye kadar bilinmiyordu. Çok ciddi iklim sonuçları doğurabilir, ancak bunu doğrulayabilmemiz için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var." dedi.

Sonuçları henüz hakem incelemesine tabi tutulmadı ve yayınlanmadı. Ancak aynı bölgedeki metan sızıntılarına ilişkin önceki gözlemlerin bir uzantısını temsil ediyorlar. Semiletov'un ekibi, geçtiğimiz yıllarda bölgeye yaptığı yolculuklarda, deniz dibinde önemli miktarlarda metan yayan büyük kraterler keşfetmişti.

270 milyon varil petrolun yanmasına eşit!

2014 yapılan bağımsız bir araştırma gezisinde, Stockholm Üniversitesi'nden Brett Thornton liderliğindeki bir ekip, Laptev Denizi'nden atmosfere yayılan metan emisyonunun günde metrekare başına ortalama 4,5 miligram olduğunu buldu. Bu yılın başlarında Science Advances'te yayınlanan bir çalışmada ekip, metan salınım oranını yılda yaklaşık 4,7 milyon ton olarak tahmin etti. Bu oranın yaklaşık 270 milyon varil petrolün yanmasına eşit sera gazı ürettiği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim