7 Ağustos'ta Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu tarafından Ruya'nın Karadeniz kıyısında işletilen Novorossiysk petrol terminali iskelesinde Yunanistan bayraklı Suezmax MINERVA SYMPHONY isimli gemi kaynaklı petrol sızıntısı meydana geldiği ve petrol sızıntısının iskelenin etrafındaki yaklaşık 200 metrekarelik liman havzasını kapladığı açıklanmıştı.

Yapılan yeni açıklamalarda bilim adamlarının sızıntının çok daha büyük olduğunu ve gemiden kaynaklanmadığını söylemesiyle olay bir tartışmaya döndü.

İlk raporlar, Karadeniz'deki Novorossiysk kenti yakınlarındaki Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (CPC) deniz terminalinde yaklaşık 200 metre karelik bir alanı kaplayan ve miktarı 12 metreküpten (100 ton) daha az ham petrol olan bildirilen bir sızıntıyı işaret ediyordu. Basında çıkan haberler, sızıntıyı Yunan bayraklı bir tanker olan M/T Minerva Symphony ile ilişkilendirdi.

Rusya'da Rosneft, İtalya'da Chevron ve Eni'nin sahibi olduğu terminal operatörü CPC'nin, petrol sızıntısını önleme planının derhal uygulandığını açıklayarak sızıntıyı önemsiz göstermeye çalıştığı belirtiliyor. Petrol depolama tankları dahil olmak üzere 17 müdahale gemisinin terminale yerleştirildiğini bildirdi. Aynı akşam sızıntının kontrol altına alındığı ve Karadeniz suyunun izlendiği bildirildi. Sızıntının ertesi sabahı yapılan açıklmada ise şu ifadeler kullanıldı; "8 Ağustos sabahı alınan bilgiye göre durum normale dönmüş ve yerel halk için herhangi bir tehlike oluşturmamıştır. CPC, olayın nedenlerini ve koşullarını araştırmak için özel bir komisyon kurdu."

Haberler Yunanistan bayraklı tankerden bahsederken, CPC'den daha sonra yapılan bir açıklamada gemiye ham petrol yüklenirken bir hidrolik kompresörün bozulduğu ve sızıntının nedeninin bu olduğu belirtildi.

Ancak şirket deniz suyu örneklerinin "izin verilen maksimum konsantrasyonu aşmadığını" söylemeye devam etti. Aynı zamanda devlet organları, sızıntı alanında su yüzeyini ve kıyıları inceledi. Kirlilik belirtisi olmadığı, su alanının temiz durumda olduğunun tespit edildiği açıklandı.

12 mil mesafeye kadar 20.000 dönümlük bir alanı kapladığı tahmin ediliyor!

Ancak diğer yandan yerel halk, sızıntının Karadeniz'deki ünlü bir sahil kasabası ve şarap üretim bölgesi olan Tabiat Koruma Alanı Abrau-Dyurso'ya girdiğini iddia ediyor.

Aynı zamanda Rus Bilim Akademisi yayılan sızıntıyı  uzaydan izliyor ve 8 Ağustos'a kadar uydu görüntülerinden anlaşıldığı üzere sızıntının açık okyanusa kadar ulaştığı, 12 mil mesafeye kadar 20.000 dönümlük bir alanı kapladığının tahmin edildiğini açıkladılar.

Reuters'te yer alan bir habere göre Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko, sızıntının boyutu ve etkisinin değerlendirilmesi talimatı vererek müdahale etti.

Editör: TE Bilişim