Petrol Hilali Bölgesi'ndeki İki Liman Umh'ye Teslim Edildi

Libya Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH), Petrol Hilali Bölgesi'nde yer alan iki limanı "Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri"nden teslim aldığı bildirildi.

UMH Başkanlık Konseyine bağlı Petrol Tesisleri Muhafız Birimi Başkanı İdris Buhamade, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri'nin iki petrol limanını kendilerine teslim ettiğini söyledi.

Petrol Tesisi Muhafız Biriminin devlete bağlı olduğu ve herhangi bir siyasi çatışmayla ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Buhamade, görevlerinin sadece milli petrol kurumlarının güvenliğini temin etmek ve işlerini kolaylaştırmak olduğunu aktardı.

Buhamade, petrolün tüm Libyalılara ait, devletin egemenliğine bağlı bir kaynak olduğuna dikkati çekerek, "Milli Petrol Kurumu ile çalışan ve sözleşme yapmış tüm şirketler, üretim ve ihracat sürecinin aksamadan devamı konusunda endişe etmemeli." ifadesini kullandı. Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri komutanlarından Mustafa eş-Şerkesi, dün Petrol Hilali Bölgesi'ni ülkeyi temsil eden meşru güçlere teslim etmeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri, geçen cuma günü emekli General Halife Hafter'den alarak petrol bölgesinde denetimi sağlamıştı. Hafter liderliğindeki güçler ile Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri arasında cuma gününden bu yana çatışmalar yaşanıyordu. Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's Lanuf ve Brega petrol limanları bulunuyor.

Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri, Temsilciler Meclisine (TM) bağlı güçler tarafından kuşatılan Bingazi Devrimcileri Şura Konseyi (2011'de devrik lider Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan İslami eğimli güçler) unsurlarını kurtarmak amacıyla 2 Haziran'da kurulmuştu.

Editör: TE Bilişim