Yeni veriler, Çin ile ABD'nin batı kıyısında bulunan limanlar arasındaki transit seyir sürelerinin son altı ayda iki katına çıktığını gösteriyor. Tıkanıklığın bir kısmını hafifletme amacıyla son zamanlarda gösterilen ilgiye ve artan girişimlere rağmen, iş yükü Los Angeles ve Long Beach limanlarında kısa vadeli bir düşüş beklenmeksizin yeni rekorlara ulaşmaya devam ediyor.

19 günden 36 güne yükseldi!

Dijital navlun şirketi Shifl tarafından yayınlnan yeni bir analize göre Mayıs 2021'in ikinci yarısı ile Ekim 2021'in başı arasında, Çin ana limanlarından ABD'nin Batı kıyısında bulunan Los Angeles ve Long Beach limanlarına ortalama transit seyir süresi 19 günden 36 güne yükseldi.

Shifl'in Kurucusu ve CEO'su Shabsie Levy, verilerden elde edilen bulguları yorumlayarak; "Genellikle, Şanghay, Ningbo gibi Çin ana limanlarından bir geminin ABD Batı kıyısındaki bir limana kargo teslim etmesi ve boşaltması 16-18 gün sürüyordu. Transit geçiş süresinin 36 güne yükselmesi, tedarik zincirlerine bağımlı işletmeler için durumu son derece sancılı hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

Limanda bekleyen konteynerler transit seyir sürelerini daha da geciktiriyor!

Ayrıca, limandan limana geçiş süresinin neredeyse iki katına çıkmasına rağmen limanlar, yeterli kara tarafı altyapısının olmaması nedeniyle gecikmelerle karşı karşıya kalırken, konteynerler bazen liman içindeki kapalı alanlarda sıkışıp kalıyor. Limanda bekleyen konteynerler ise transit seyir sürelerini daha da geciktiriyor ve bu da potansiyel ticari zarar oluşturacak koşullara yol açıyor.

Shabsie Levy, "Müşterilerimizle sevkiyatlarının yeri ve teslimat süreleri hakkında sürekli iletişim halindeyiz ancak bir geminin boşaltılması için 2-3 hafta beklemesi müşteri için sinir bozucu bir durum." şeklinde konuştu.

Los Angeles ve Long Beach limanlarında 7/24 operasyon!

Diğer yandan tedarik zincirindeki sorunları ve zorlukları vurgulayan günlük raporlarla Biden hükümeti, limanlar ve ilgili taraflarla bir araya gelerek sıkışıklıkları hafifletmek için tasarlanan yeni girişimleri duyurdu. Los Angeles ve Long Beach limanlarının her ikisi de, daha fazla konteyner çıkarmak ve varış noktalarına hızlı bir şekilde ulaştırmak için tır şoförleri ve kıyı işçileri sendikalarıyla birlikte 7/24 operasyon yapılacak şekilde bir çalışma sistemine geçmeyi taahhüt etti. Diğer yandan Seattle ve Tacoma limanları da saatleri artıracak ve cumartesi günleri de konteyner operasyonu gerçekleştirecek. 

Bekleyen gemi sayısı yeniden rekor seviyelerde!

Bunun yanında limanlara girmeyi bekleyen gemi sayısının yeniden rekor seviyelere yükseldiği bildiriliyor. Şu anda her tipten 100 geminin Güney Kaliforniya limanlarına girmeyi beklediği vurgulanıyor. Rıhtıma yanaşmış olan 57 gemi ile Los Angeles ve Long Beach limanlarında toplam 157 ticari gemi bulunuyor. Artışın, önümüzdeki üç gün içinde gelmesi gereken 45 gemiyle devam edeceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim