Panama Kanalı geçişi fiyatlarında büyük artış!

Panama Kanal İdaresi,  15 Şubat 2020 tarihinden tarihinden itibaren kanal geçişi yapan 125 ft (38.1 m) ve üzeri gemilerden 10.000 ABD Doları ücret ödemesi (Freshwater Charge) alınmasına ilişkin uygulamanın yürürlüğe konacağını bildirdi.

Geçişin yapıldığı sürede Gatun Gölü’nün seviyesine bağlı olarak değişken yeni ücret tarifelerinin belirlenebileceği de kaydedildi. Uluslararası Deniz Ticaret Odasının (ICS) hesaplamalarına göre, bu değişikliklerin Panama Kanalı’ndan geçiş yapacak bir gemiye % 15’ e kadar artı bir maliyet getirecek.

Yeni “Tatlısu Harcı”, Panama Kanal İdaresi’nin 1 Nisan 2020 yılında uygulamaya girecek geçiş ücretlerinde büyük değişiklikler getirecek planların başında geliyor. Geçiş ücretlerindeki bu değişikliklerin kanaldan geçen gemilere  % 17 oranında ek maliyet getirmesi bekleniyor.

Tüm bu ek ücretler birleştirildiğinde, gemilerin 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren Panama Kanalı’ndan % 30’un üzerinde daha fazla ücret ödeyerek geçeceğini işaret ediyor. 

Panama Kanalı İdaresi’nin “Tatlısu Harcı” uygulamasını duyurması ile yürürlüğe koyması arasında sadece bir ay geçti. Bu süre, kararı ve potansiyel etkilerini değerlendirmek için oldukça az bir zaman olarak değerlendirildi. Sektörün tüm paydaşları kanal geçiş ücretlerindeki değişiklik ile ilgili karar verme sürecinde geçtiğimiz yıl birlikte çalışma yürüttü. Çalışmalara dâhil olan Panama Kanal İdaresi’nin de bu çalışmalarda gemi sahiplerinin artan maliyetlerle zora sokacak bu artışları erteleme konusunda hemfikir olduğu gözlendi. 
 
ICS Genel Sekreteri Sayın Guy PLATTEN konu hakkında şu ifadeleri kullandı: “1 Nisan 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek kanal geçiş tarifesindeki değişiklikler hakkında Panama Kanal İdaresi ile birlikte çalışma yapılırken, “Tatlısu Harcı” uygulaması sektöre bir sürpriz oldu. 

Sektör, hâlihazırda küresel bazda corona virüsünün etkileri, piyasanın yeni kükürt limitleri regülasyonlarına adaptasyonu gibi konularda maliyet artışları ile yüzleşmektedir. 

Bu sebeple, sektörü ve küresel ekonomiyi daha da zora sokan Panama Kanal İdaresi’nin bu uygulamasının yerinde bir karar olmadığını değerlendiriyorum. Deniz Taşımacılığı zaten en düşük marjlarında yürütülüyor. Yeterince önceden duyuru yapılmadan bu seviyedeki fiyat artışları, düşük emisyonlar ile ilgili önlemleri almak yönünde yatırım yapmamız istenen bu duyarlı süreçte sektör üzerinde ilave bir baskı yaratıyor. 

Panama Liman İdaresi’ni “Tatlısu Harcı” uygulamasını, sektörün daha iyi bir şekilde kendini hazırlamasına şans verilmesi için ertelemesi konusunda teşvik ediyoruz.” 

Editör: TE Bilişim