Dünyanın en büyük gemi sicilllierinden biri olan Panama, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) genel sekreteri Kitack Lim'e, denizcilere ve gemi sahiplerine, hala bekleyen 70'ten fazla gemi nedeniyle 1.400'den fazla denizcinin Çin kıyı şeridinde mahsur kalmasına neden olan Avustralya'dan gelen gemilere uygulanan kömür taşıma yasağı konusunda arabuluculuk yapması için iş birliği talep etti.

Pekin, Avustralya hükümetinin Wuhan'da ortaya çıkan COVID-19'a yönelik yaptırımlarına misilleme niteliğinde bir yanıt olarak Avustralya'dan Çin'e gelen kömürü ithalatını engellemesiyle başlayan sürtüşmeler devam ederken bekleyen gemi sayısının yeniden 70'lere ulaştığı ve yaklaşık 1400 denizcinin Çin açıklarında mahsur kaldığı bildiriliyor.

''Miyonumuz, mürettebat için çözüm bulmak!''

Panama Denizcilik Bakanı Noriel Arauz, "Bu konudaki misyonumuz, bu gemilerin mürettebatının ülkelerine dönmesi için makul ve olumlu bir çözüm bulmaktır. Bu gemilerin mürettebatının insan hakları ve refahı görmezden geliniyor.'' ifadelerini kullandı.

Araúz, IMO’nun diplomatik yetkilerinin ticari bir anlaşmazlık nedeniyle bu gemilerin mürettebatının insan hakları ve refahının göz ardı edildiğini yetkili makamlar önünde ifşa etmeye yardımcı olabileceğini öne ürerek işbirliği talep etti.

Çin'de boşaltılmayı bekleyen birçok gemi dokuz aydan fazla süredir mahsur kaldı.

Denizcilerin gemiden ayrılmalarının engellenmemesi gerekiyor!

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden uzman komitesi, Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'ni taradı ve ticari bir ihtilaf veya anlaşmazlık durumunda mürettebatın dahil olmaması ve gemiden ayrılmalarının engellenmemesi gerektiğine hükmetti.

Editör: TE Bilişim