Aker Clean Hydrogen ve Varanger Kraft'ın Kuzey Norveç'te yer alan Berlevåg'da yeşil hidrojen ve amonyak tesisi kurma projesi, fizibilite çalışması ve konsept aşamasını geçerek arktik denizcilik ve bağımsız enerji santrallerini karbondan arındırma hedefine doğru hızla ilerliyor.

Aker Clean Hydrogen, proje tasarımının 100 MW'lık bir hidrojen tesisi temeline dayandığını, ancak tasarımın gelecekteki potansiyel bir genişleme ile 200 MW'a çıkarılabilmek üzere düzenleneceğini açıkladı. Proje'de 2024'ün sonuna kadar yeşil amonyak üretimine başlanacağı düşünülüyor.

Yeşil amonyak tesisinin ise, gemiler ve şebekeden bağımsız elektrik santralleri için geleneksel fosil yakıtların yerini alarak yılda yaklaşık 200.000 ton CO2'yi ortadan kaldıracağı düşünülmekte.

bunun yanında 2.5 MW'lık bir hidrojen pilot tesisinin, rüzgar çiftliğinden elde edilen enerji ile halihazırda faaliyette olduğu biliniyor.

Aker Clean Hydrogen CEO'su Knut Nyborg; "Bulgularımız, Yeşil Amonyak Berlevåg projesinin, denizcilik ve şebeke dışı enerji santrallerini karbondan arındırmak için uygun ölçekte yeşil amonyak üretimi gerçekleştirmek için iyi bir konuma sahip olduğunu doğruluyor. Proje, yeşil amonyakın ilk üretim tesislerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.''

Editör: TE Bilişim