Amonyak yakıtı üzerine uzmanlaşmış bir firma olan Amon Maritime'ın, sıfır emisyonlu bir kuru yük deniz taşımacılığı şirketi kurmak için iki Norveçli armatör olan Navigare Logistics ve Mosvolds Rederi ile işbirliği yaptığı açıklandı.

Viridis Bulk Carriers ismini alan şirket filosunun, 2024'te ilk gemilerini teslim aldığında kısa güzergahlarda karbon emisyonusuz dökme yük taşımacılığı hizmeti sunacağı belirtildi.

Norveç hükümetinden destek aldı!

Viridis, amonyak tahrikli gemi tasarımı olan FlexBulk tasarımı için Norveç hükümetinin Green Platform (Yeşil Platform) programından proje öncesi destek aldı. Amaç, ilk yeni inşa gemileri gelecek yıl 2024'te teslim edilmek üzere sipariş etmek. Gemiler, yakıt ikmal noktaları arasında 3.000 deniz milinden fazla seyir yapabilecek kapasitede olacak.

''Karbonsuz bir dökme yük lojistik ağı inşa edeceğiz!''

Navigare Logistics Genel Müdürü Espen Nordstrøm; “FlexBulk projesinde, seçkin müşterilerle yapılan bir dizi navlun anlaşması yoluyla, yenilikçi, amonyakla çalışan gemilerden oluşan bu filoyla karbonsuz bir dökme yük lojistik ağı inşa edeceğiz.” yorumunu yaptı.

Amon Maritime CEO'su André Risholm, "Amonyağı karbonsuz bir yakıt olarak kullanmak, ticaret esnekliğini sağlamak için yeterli operasyonel menzile sahip, uygun maliyetli ve sağlam gemiler geliştirmemize olanak sağlıyor." dedi.

Mosvolds Rederi'nin baş yatırım sorumlusu Jan Sigurd Vigmostad; “Ortalama yaşı 30'a yakın olan Avrupa kısa deniz taşıamcılığı filosu, çok ihtiyaç duyulan bir yenileme sürecinin eşiğindedir. Stratejimiz, yaşlı filoyu sıfır emisyonlu gemilerle değiştirerek talebi karşılamaktır.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim