Norveç Yüksek Mahkemesi Salı günü aldığı kararda denizaşırı ihraç edilen petrolün yakılmasının yarattığı karbon emisyonlarından Norveç hükümetinin sorumlu olmadığına ve Norveç'in Kuzey Kutup sularındaki sondajların Norveç Anayasası ile uyumlu olduğuna karar verdi.

Greenpeace ve Norveçli STK Nature and Youth tarafından Norveç hükümeti aleyhine 2015-16'da açılan davada, hükümetin daha fazla karbon emisyonunu salınmasının yolunu açarak, vatandaşlarının anayasal hakkı olan devletin çevreyi koruma yükümlülüğünü yerine getirmediğini savundu.

Norveç Anayasası 112. madde; ''Çeşitliliği korunan doğal bir çevreye sahip olma hakkı"

Norveç anayasasının 112. Maddesi, devletin vatandaşların "üretkenliği ve çeşitliliği korunan doğal bir çevreye" sahip olma hakkını sağlamasını gerektirmekte ve Norveç COP21 Paris iklim anlaşmasına taarftır. Bu nedenle Norveç'in CO2 emisyonlarını azaltmayı taahhüt etttiği biliniyor. STK'lar, Kuzey Kutbu sondaj ruhsatlarının bu amaç ile tutarsız olduğunu savundu.

İki alt mahkeme bu iddiayı reddetti. Oslo Bölge Mahkemesi, 2018'in başlarında hükümetin açık deniz sondaj ruhsatları verme kararının, sağlıklı bir çevre anayasal hakkı ile çelişmediğini tespit etti. Norveç Temyiz Mahkemesi Ocak 2020'de kararı onadı. Greenpeace bu defa Yargıtay'a başvurdu. Salı günü verilen 11-4 kararında Yüksek Mahkeme de alt mahkemelerle aynı kararı verdi.

reenpeace Norveç'in başkanı Frode Pleym; “Mahkeme şu anda hükümeti kurtardı, ancak iklim etkilerinin değerlendirilmesi için kapıyı açık bıraktı. Bu, petrol endüstrisi için bir uyarı niteliğinde olmalıdır.''i fadelerini kullandı.

Norveç, neredeyse tamamı açık deniz alanlarından gelen yaklaşık dört milyon boepd( Barrel of Oil Equivalent)'lik üretimiyle Avrupa'nın en büyük petrol ve gaz üreticisidir. Bu verimli enerji üretimi, dünyanın en büyüğü olan 1 trilyon dolarlık bağımsız servet fonuna sahip olan Norveç devleti için muazzam kârlar sağladı. Aynı zamanda, tüm istihdamın kabaca yüzde beşine eşit olan, Norveç'te yaklaşık 140.000 işçinin bu endüstride çalıştığı biliniyor.

Editör: TE Bilişim