Çin'deki Ningbo-Zhoushan liman kompleksindeki konteyner terminallerinden birinin kapatılması,küresel tedarik zincirinde dalgalanmaya başlayan darboğazlar ile ikinci haftasına girmeye hazırlanıyor. Ancak, terminalin yakında aşamalı olarak yeniden açılmaya başlayacağına dair söylentilerle birlikte, lojistik platformu Project44 alınan yeni bir veri analizine göre yaşanan ve yaşanacak aksaklıklar ilk korkulan kadar kötü olmayabilir.

Meishan konteyner terminalindeki operasyonlar, liman kompleksindeki işçilerden birinin Covid-19 pozitif çıkmasının ardından 11 Ağustos'ta askıya alınmıştı. Ancak Ningbo'daki sağlık yetkilileri, bir hafta içerisinde ek pozitif test bildirilmediğini duyurdu. 

Ay sonuna kadar normal faaliyetlerine geri dönebilir!

Diğer yandan limandaki nakliye acentelerinin, müşterilere terminal için aşamalı bir yeniden açılmanın muhtemelen beklenenden erken geleceğini bildirdiği öğrenildi. Çinli yetkililerin beklendiği gibi limanda çalışmaya devam etmesi halinde, Meishan terminali ve liman bölgesinin ay sonuna kadar normal faaliyetlerine geri dönebileceği tahmin ediliyor.

Başlangıçta terminalin kapatılmasının geniş kapsamlı etkilerine dair korkular yaşansa da Çinli liman yetkilileri ve denzicilik şirketlerinin mevut konumunun mayıs ayında Yantian'ın kapatıldığı dönemden çok daha iyi olduğunun altı çizilmekte.

Demirde bulunan gemilerin sayısının 41'e yükseldi!

Project44'ün analizinde, 17 Ağustos itibariyle demirde bulunan gemilerin sayısının 41'e yükseldiğini görülürken, şirketlerin büyük oranda gemilerini başka limanlara uğrak yapmak üzere yeniden yönlendirmedikleri göze çarpıyor. Project44 konteyner gemilerinin liman çağrılarında yüzde 22'lik bir düşüş olduğunu bildiriyor. Örneğin Maersk Ağustos ayında altı gemisinin Ningbo-Zhoushan Limanı'nı atlayacağını açıkladı. Diğer yandan gemilerin liman kompleksi içindeki diğer terminallere yönlendirilmesinin bekleme sürelerinde önemli bir artış yaratmadığı bildiriliyor. Maersk, müşterilere, diğer iki terminal olan Ningbo Beilun ve Yongzhou'da bekleme süresinin yaklaşık iki gün olduğunu ve diğer operasyonların normal şekilde devam ettiğini duyurdu.

Temmuz ayından sadece yüzde 10 daha düşük

Project44'ün analizinde "Liman yetkililerine göre, liman günde ortalama yaklaşık 77.000 TEU elleçledi. Temmuz ayındaki ortalamadan sadece yüzde 10 daha düşük" ifadeleri yer alıyor. 

Dolayısıyla Project44 verilerine göre Ningbo'nun kapanmasının etkileri, Yantian'ın kapanması kadar büyük bir etki yaratmayacak. Bununla birlikte, Meishan terminalinin bu hafta kısmi olarak operasyonlara devam edip etmeyeceği ve açılmasının ardından birikmiş iş hacminin ne kadar sürede normale döneceği hakkında kesin bir açıklama yapılmamakta.

Editör: TE Bilişim