Nijerya'dan şok liman güvenliği kararı!

Nijerya, ticaret gemileri tarafından korsanlığa karşı korunmak için kullanılan özel bir girişim olan ''güvenli demirlemeyi'' askıya aldı.

Buna göre gemiler belirlenen limanların dışında kalan bölgelerde demirleme yapamayacak.

Nijerya Ulaştırma Bakanı Chibuike Rotimi Amaechi düzenlediği basın toplantısında şok karar ile ilgili açıklamasında, “Güvenli Demirleme projesini durdurma kararını aldım. Bunun nedeni; bir ülkenin bir bireyi koruyamaması sistemde bir arıza olduğunu gösterir. Hükümetin düzenini sağlamak için hem kişileri hem de yatırımları koruması gerekiyor'' dedi.

Ülkeye gelen tüm gemilerin Nijerya Liman Otoritesi (NPA) altındaki ulusal limanlara demir atması gerektiğinde ısrar eden Bakan Amaechi: ''Entegre Ulusal Güvenlik ve Su Yolları Koruma Altyapısı ve Deep Blue Projesi tamamen faaliyete geçtiğinde, Nijerya'nın deniz alanı ve Gine Körfezi'ndeki korsan saldırıları büyük ölçüde azalacaktır'' ifadelerini kullandı.

Nijerya Denizcilik İdaresi ve Güvenliği Ajansı (NIMASA) Genel Müdürü Dakuku Peterside ise, Deep Blue Projesi için altı önleme botu ve özel bir görev gemisinin ülkeye geldiği, ikinci geminin ise bu ay içinde filoya katılacağını belirtti. Yeni güvenlik projesi kapsamında aldıkları ilk helikopteri bu yılın ilk çeyreğinde beklediklerini ifade eden Peterside: "Güvenliği sağlamak için gereken ekipmanların % 80'inden fazlası Haziran ayına kadar ülkede olacak ve Nijerya ordusu tarafından yönetilecek” diye konuştu.

Nijerya ve Batı Afrika'daki sularda, 2019'un son birkaç ayında korsanlık faaliyetlerinde ciddi bir artış yaşanmıştı. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne göre 2019'un dördüncü çeyreğinde altı farklı korsan saldırısında 64 denizci kaçırıldı.

Editör: TE Bilişim