Turistlerin uçurtma sörfçülerini veya kanoları görmeye alışkın olduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Umm Al Quwain'in pastoral sahilinde bugün 5.000 tonluk bir petrol tankerinin sıradışı görüntüsü ve içerisinde 4 senedir mahsur kalmış 5 kişilik mürettebat var.

The Guardian'da yer alan habere göre MT Iba isimli Panama bayraklı geminin içindeki 5 denizcinin 4 sene sonra bir kaç metre ötedeki sahile inmesi başka bir üzücü dönemi başlatacağı için mürettebat seçim yapamıyor. Geminin sahibi tarafından terk edilen ve ücretleri 32 aydır ödenmeyen 4 milyon dolar değerindeki Iba isimli geminin beş kişilik mürettebatı gemiyi terk ettiği takdirde hakları olan birikmiş maaşlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

Mürettebat korkunç acılara katlandı, katlanıyor!

2017 yılında bir yıllığına gemide çalışmak üzere sözleşme imzalayan 53 yaşındaki Myanmarlı baş mühendis Nay Win, mürettebatın "korkunç acılara" katlandığını ve aileleri için çaresizce endişelendiklerini anlatarak; "Ailemi desteklemek için maaş gönderemiyorum, çocuklarım okuyamıyor, yemek yiyemiyor. Ailem borç para ile geçiniyor." dedi.

17 yaşındaki kızı Eyi Myat Mon, eşi Naing Naing Maw ve 21 yaşındaki oğlu Lwin Moe Aung'un askeri darbenin yaşandığı bir ülkede yaşadığını belirten Win, “Ailem için hem Covid-19 konusunda hem de ülkedeki siyasi durum nedeniyle endişeleniyorum. Onlara evde kalmalarını öğütlemekten başka bir şey elimden gelmiyor." dedi.

Cehenneme dönüştü!

Tankerin sahibi, bir dönem BAE'nin en büyük nakliye şirketlerinden biri olan Alco Shipping'in mali zorluklarla karşılaşması ve neredeyse üç yıl önce maaş ödemeyi urdurmasının ardından mürettebat, normal bir denizcilik işi olarak başlayan şeyin "cehenneme" dönüştüğünü belirterek seslerini duyurmaya çalışıyor. Mürettebat terk edildiğinden beri yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçları için hayır kurumlarına güvenmek zorunda kaldı.

Pakistan uyruklu mühendis olan 52 yaşındaki Win ve Riasat Ali, Temmuz 2017'den beri gemide. Geminin Hindistan uyruklu aşçısı olan 26 yaşındaki Monchand Sheikh 2018'in sonlarında, geminin 2. mühendisleri 31 yaşındaki Vinay Kumar ve 22 yaşındaki Nirmal Singh'in ise gemiye 2018'in sonlarında katıldığı biliniyor.

Ocak ayında yakıtı bitmek üzere olan gemi, Dubai'nin hemen kuzeyindeki Al Hamriya Limanı'nda fırtınalı denizde sürüklenmeye başlayan Iba 45 derecelik bir açıyla yan yattı ve 12 saatlik sürüklenmenin ardından sahile birkaç metre uzaklıkta karaya oturdu. Win, "Çapa zincirinin her an kırılabileceğini sahibine bildirmiştim ama hiçbir şekilde umursanmıyor." ifadelerini kullandı.

230.000 dolar ödenmemiş maaş!

2018 yılında Hindistan hükümeti tarafından kara listeye alınan Alco Shipping'in denizcilere, ödenmemiş maaşlar nedeniyle 230.000 $ (170.000 £) borcu olduğu belirtiliyor.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) Arap dünyası ve İran ağ koordinatörü Mohamed Arrachedi; "Denizcilerin gemilerde bu kadar uzun süre mahsur kalmaları kabul edilemez. Sağlıkları ve hakları göz ardı ediliyor.'' ifadelerini kullanarak bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim