Rusya’nın Karadeniz’de konuşlu bulunan amiral gemisi Moskva’nın batmasının yankıları hala devam ediyor. Geminin batırılmasının üzerinden haftalar geçtikten sonra ABD tarafından bir açıklama yapıldı.

İstihbarat ABD’den Geldi

24 Şubat tarihinde, Karadeniz’de Ukrayna tarafından yapılan füze saldırısı sonucunda batırılan Rus gemisi Moskva’nın yarattığı etki hala devam ediyor. ABD’li yetkililer tarafından NBC News’e açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalarda, Ukrayna’nın batırdığı Rus kruvazörü için Washington tarafından verilen istihbaratın yardımcı olduğu söylendi.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna tarafından Odesa’nın güneyinde seyreden bir gemi hakkında soru sorulduktan sonra bu gelişmelerin yaşandığı bilgisi verildi. Geminin direkt olarak Moskva olduğunu onaylamasa bile konumun doğru olduğu bilgisi Ukrayna ile paylaşıldı. Ukrayna’nın Moskva’yı hedef alacağını bilmediklerini söyleyen yetkililer, saldırı kararında herhangi bir etkilerinin olmadığını ifade ettiler. Yapılan açıklamalarda Rus gemilerinin olası saldırılarına karşı Ukrayna savunması için istihbarat paylaşıldığı bilgisine yer verildi.

İngiliz Gazetesinin İddiaları Doğru Çıktı

Konu ile ilgili ilk iddia geçen haftalarda İngiliz gazetesi The Times tarafından ileri sürülmüştü. Yapılan habere göre son teknoloji ekipmanlar ile donatılan P-8 Poseidon gözetleme uçağının bölgedeki düşmanları tespit etmek için uçuş yaptığı bilgisine yer verilmişti. 166 kilometre menzildeki düşman gemilerini tespit edebilen bu uçağın, Ukrayna’nın düzenlediği saldırı için istihbarat sağladığını düşündüklerini açıklamışlardı.

Editör: TE Bilişim