Japonya merkezli Mitsui O.S.K. 2050 yılına kadar filosundan salınan emisyon değerlerini sıfıra indirgemek için bir plan hazırlayan ilk büyük Japon denizcilik şirketlerinden biri oldu. Japon ulusal gazetesi Nikkei Asia'ya göre, şirketin genel planının bir parçası olarak karbon emisyonlarını azaltmak üzere önümüzdeki üç yıl içinde 1,8 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.

Şirket tarafından yapılan sunumda yapılacak geçiş hakkında ayrıntılı bilgi veya tarihler yerine genelleştirilmiş ifadeler belirtildiği açıklandı.

LNG tahrikli gemileri artıracak!

Yakın vadede Mitsui O.S.K. lines, filosunda yakıt olarak LNG kullanan gemi sayısını artırmak için çalışacağını bildirdi. Birincil yakıt olarak LNG ile faaliyet gösterecek yeni Ro-ro gemilerini ve feribotları halihazırda duyurmaya başlamış olan şirket şimdi de tanker filosunun daha büyük bir kısmı için bir geçiş planladığını bildiriyor.

LNG 2020'lerin yakıtı olacak!

Şirket Başkanı Takeshi Hashimoto, yaptığı açıklamada hedefin, filonun üçte biri veya daha fazlasının önümüzdeki on yıl içinde LNG yakıtı kullanımına geçmesi olduğunu belirterek; "LNG'nin 2020'lerin önde gelen yeni nesil yakıtı olacağı neredeyse kesin görünüyor." ifadelerini kullandı.

Zamanla hidrojen ve amonyaka geçmemiz gerekecek!

MOL, tüm büyük nakliye şirketlerine benzer şekilde, yeni ortaya çıkan yakıt teknolojilerini de araştırdığını bildirdi. Şirketin GHG emisyonları için net sıfıra ulaşma hedefi hakkında konuşan Hashimoto; "Ayrıca zamanla hidrojen ve amonyak gibi yeni alternatif yakıtlara geçmemiz gerekecek" dedi.

Yeni nesil yelkenli gemisi yolda!

Bunun yanında şirket, emisyonları azaltmak ve nakliye filosunun performansını iyileştirmek için tasarladığı diğer bazı girişimleri hakkında açıklamalar yaptı. Bunların arasında 2018 yılında akademik bir program olarak başlayan Wind Challenger projesinin sorumluluğunun üstlenildiği belirtilirken şirket, rüzgar enerjisini itici güce dönüştüren yelken kullanmayı amaçlayan teknolojinin gelişimini tamamlamak için çalışıldığını açıkladı. Kısa süre önce MOL, Wind Challenger'ı bir yük gemisi üzerinde kullanmak için bir tasarımın geliştirilmesi için çalıştığını duyurmuştu. Şirket, teknolojinin piyasaya sürülmesi için 2022'yi planladığını açıkladı.

Şirket ayrıca, yenilenebilir enerjide ortaya çıkan fırsatlara bağlı olarak yeni iş kollarına girdiğini açıkladı. MOL, açık deniz rüzgar enerjisi segmentinde iş kurmak için adımlar atıldığını ve aynı zamanda dalga ve denizden elde edilecebilecek enerjileri araştırdığını belirtti. Bunun yanında MOL, Tokyo’nun LNG yakıt ikmal gemisini tanıtmak için kurulan ortaklığa da katılacak.

Sıvılaştırılmış CO2 taşımacılığı!

Ek olarak geçtiğimiz ay, MOL, CO2 taşımacılığında uzmanlaşmış bir denizcilik şirketi olan Norveç merkezli AS Larvik Shipping ile sıvılaştırılmış CO2 taşımacılığı işine ilk adımını attığını duyurdu. 

Editör: TE Bilişim