Maersk Surabaya isimli konteyner gemisinin 59 yaşındaki Ukraynalı kaptanı Avustralya Federal Polisi (AFP) tarafından 2-16 Ağustos tarihleri ​​arasında, gemi Avustralya limanlarına uğrak yaparken tutuklandı.

Kaptan, Vocus tarafından işletilen yerel bir denizaltı telekomünikasyon fiber kablo sistemi olan Australia Singapore Cable'ın (ASC) bir bölümünde meydana gelen hasar nedeniyle suçlanıyor. Perth ve Singapur arasındaki kabo sistemi Christmas Adası ve Endonezya'ya bağlantıları olan 4.600 kilometre boyunca uzanıyor.

Yaklaşık 1,5 milyon dolarlık hasar!

Vocus'a göre SubCom'un onarım gemisi CS RELIANCE, ASC'nin onarımlarına başladı. Kablo kopması ise yaklaşık 1,5 milyon dolarlık hasara neden oldu.

Üç yıl hapis ve 40.000 dolar para cezası!

AFP, geminin hasarlı bölgeden yaklaşık 500 metre uzaklıkta demirlendiğini ve şiddetli rüzgar nedeniye demir tarayarak 20 metre derinliğindeki kabloya takılarak hasar verdiğini iddia ediyor. Kaptan, üç yıl hapis ve 40.000 dolar para cezasına kadar olası bir maksimum ceza ile karşı karşıya. Kaptanın büyük olasılıkla gemi Adelaide'de veya Melbourne'deyken tutuklandığı belirtildi.

2006 inşa Liberya bayraklı geminin 16 Ağustos'ta Malezya'ya gitmek üzere yola çıktığı ve 25 Ağustos'ta varmasının beklendiği açıklandı. Hasar gören kablo için Maersk'in muhtemelen tazminat ödeyecek olması nedeniyle toplum için tehlike oluşturmayan ve suçu henüz kanıtlanmamış bir gemi kaptanının tutuklanması ise yabancı basında tepki yarattı.

Editör: TE Bilişim