Bir ay önce, Malta'daki koordinasyon merkezinden gelen bir kurtarma talebine yanıt veren Etienne gemisine ne Malta ne de başka bir bayrak devleti yanaşması için izin vermemişti. Gemi operatörüne göre, göçmenler bir ticari gemide daha önce olmadığı kadar uzun süre bekletildi.

Geminin kaptanı Volodymyr Yeroshkin, “Maersk Etienne, insanları gemide tutmak için inşa edilmiş bir kimyasal tanker değil! Bu bir ticari gemi… Mürettebat profesyonel denizcilerdir ve hiçbiri tıbbi yardım veya bakım için yeterli değildir.’’ dedi. Cuma günü yayınlanan bir videoda ise; "Acil yardıma ihtiyacımız var. Bu insanlar bir an önce karaya çıkmak zorundalar. " demişti.

Yeroshkin'e göre gemide gerilim artıyor ve durumu daha tehlikeli hale getiren şey mürettebat sayısının göçmenlerden daha az olması.

Maersk Tankers teknik direktörü Tommy Thomassen perşembe günü yaptığı açıklamada, Malta hükümetinin talebi olmadığı yönündeki iddialarına rağmen; geminin göçmenleri Malta'daki Valletta Deniz Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin talebi üzerine kurtardığını doğruladı. Yani kurtarma talebini yollayan Malta, göçmenlerin gemiden inmesine izin vermiyor.

Thomassen, "Temsil ettiğim şirket her zaman görevini yerine getirdi: insanları boğulmaya terk etmiyoruz! Ancak durumun birkaç gün içinde çözüleceğini düşündük. Bir ay böyle kalacağımızı hiç düşünmemiştik." dedi.

Thomassen, durumu çözmeye yönelik diplomatik çabaların pek sonuç vermediğini bildirdi.

"Sizi temin ederim biz her zaman insanları kurtaracağız. Her nezih denizcilik şirketinin yapması gereken budur. Ama şimdi yetkililerden de görevlerini yapmalarını bekliyoruz. Tıpkı bizim yaptığımız gibi." dedi.

Editör: TE Bilişim