FUgitive Methane Emissions from Ships (FUMES) isimli yeni bir ortak proje, gemilerden kaynaklanan metan emisyonlarını ölçmek için gemiye yerleşik teknikleri ve insansız hava araçlarını kullanacak.

Uluslararası Temiz Taşımacılık Konseyi (ICCT), Danimarka merkezli Explicit ve Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO) ile işbirliği içinde oluşturulan FUgitive Methane Emissions from Ships (FUMES) adlı projede dronelar ve helikopterler kullanılarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile çalışan gemilerden kaynaklanan metan emisyonları çeşitli seyir ve operasyon koşulları altında daha önce hiç ulaşılmamış bir ölçekte incelenecek.

LNG'nin deniz yakıtı olarak kullanımı yaklaşık %30 arttı!

LNG'nin deniz yakıtı olarak kullanımı, 2012 ile 2018 arasında küresel olarak yaklaşık%30 arttı ve LNG çift yakıt tahrikinin yolcu gemileri ile yeni inşa yük gemileri tarafından tercih edilmesiyle küresel sipariş defterinin üçte birinden fazlasını kaplayarak popüler hale geldi. Çevreciler ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, birkaç yıldır bu yeni gemilerdeki 'metan slip' olarak tabir edilen, bir motorda yakıt olarak kullanılmadan atmosfere salınan metan riskleri konusunda uyarıyor.

ICCT'de deniz programından Bryan Comer, "Bu gerçek dünya verilerini elde etmek, LNG yakıtlı gemilerden kaynaklanan metan emisyonlarının yüksek veya düşük olduğu koşulları daha iyi anlamamıza yardımcı olacak ve bu, denizciliğin çevresel etkilerini azaltmanın yollarını düşündüğümüz bu zamanlarda önemlidir" dedi.

Çalışmadan elde edilen sonuçların, ölçülen gemiler için motor tipine göre tahmini metan (CH4) ve nitrojen oksit (NOx) emisyon faktörlerini içermesi beklenmekte. 2022'de ölçümler yapılacak ve ekip, 2023'te hakemli, kamuya açık bir resmi rapor yayınlayacak.

Explicit COO'su Bettina Knudsen; "Gemideki ölçümlere ek olarak, proje, metan emisyonlarını etkileyen faktörler hakkında daha geniş bilgi sağlamak ve daha fazla gemiden egzoz dumanlarını örneklemek için hem dronları hem de helikopterleri kullanacak. Gemilerden kaynaklanan toplam kaçak metan emisyonlarını ölçmek için daha önce hiç denenmemiş olan yeni drone tabanlı teknolojileri de kullanacağız" dedi.

Editör: TE Bilişim