İtalyan yetkililerin açıklamasına göre, Perşembe günü bir İtalyan balıkçı gemisinin kaptanı Libya Sahil Güvenlik gemisinin ateş açması sonucunda vurularak yaralandı.

Sicilya'nın Mazara del Vallo kentinden ayrılan balıkçı teknesinin, Libya Sahil Güvenlik gemisi ile temas kurduğunda Misrata kıyılarından yaklaşık 30 deniz mili açıkta faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Yetkililere göre, Libya sahil güvenlik gemisinden uyarı atışı yapıldı ve atış sonucunda balıkçı teknesinin kaptanı Giuseppe Giacalone'nin vurulduğu iddia edildi. Giacalone, bir İtalyan donanması gemisine transfer edilerek tedavisi için karaya tahliye edildi.

12 deniz mili sınırını aşıyor!

Libya, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi tarafından belirlenen standart 12 deniz mili sınırının ötesine çıkarak, güney Akdeniz'in önemli bir bölümünün karasuları olduğunu iddia ediyor.

İtalya, Libya Sahil Güvenlik'in önemli bir mali ve operasyonel destekçisi olmasına rağmen, Libya güçleri, Libya'nın hak iddia ettiği sularda İtalyan balıkçılara sık sık zor anlar yaşatıyor. Aralık ayında, Libya güçleri 18 İtalyan balıkçıyı yakalamış, 100 günden fazla gözaltında tutmuştu. Ancak İtalya Başbakanı ve Dışişleri Bakanının Bengazi'ye kişisel bir ziyarette bulunmasının ardından serbest bırakıldılar.

Editör: TE Bilişim