Güney Kore, Kuzey Kore’nin Doğu Denizi’ne birden fazla anti-gemi füzesi fırlattığını açıkladı. Kuzey Kore’nin bu hareketinin uluslararası suçlama ve yaptırımlara karşı rejimin gelişmiş füze teknoloji konusundaki en son gösterisi olarak yorumlandı.

Güney Kore Genelkurmayından yapılan açıklamada, füzelerin Kuzey Kore’nin kıyı şehri Wonsan’dan fırlatıldığı ve 200 km mesafe yol aldığı belirtildi. Füzelerin karadan gemiye fırlatılan kısa menzilli füzeler olduğu, başka detayların araştırıldığı ifade edildi.

Başkanlık sarayından yapılan açıklamada Başkan Moon Jae-in’in konu hakkında bilgilendirildiği Başkanın bugün Milli Güvenlik Konseyini toplayacağı ifade edildi.

Son füze fırlatılışının, Moon’un Güney Kore’in başkanı seçilmesinden sonra Kuzey Kore’nin fırlattığı beşinci füze fırlatması olduğu kaydedildi. Moon, yardım gruplarının bu ülkeyi ziyaretlerini teşvik ederek Kuzey Kore’ye kaşı tutumun yumuşatılmasından yana bir politika izliyordu.

Israrla süren füze testlerinin Kuzey Kore’nin Amerika Ana kıtasına ulaşabilecek kıtalararası füze geliştirme aşamasına yaklaşmakta olduğunun göstergesi olarak yorumlandı.

Bugünkü testten önce, Kuzey Kore, Hawaii ve Alaska’yı hedef alan orta menzilli Hwasung-12 , Pukguksung-2 orta menzilli balistik füzeler ve Karadan havaya KN-06 ve savaş gemilerini ve karar tesisleri vurmak üzere tasarlanmış skud tipi füzeler fırlatmıştı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı basına gönderdiği açıklamada, Kuzey Kore’nin devam eden kışkırtmalarına karşı hazırlıklı olunduğu, dikkat ve gözetimin artırıldığı, Kuzey’deki gelişmelerin işaretlerinin tespit edilip izlendiği ve hazır olma duruşunun devam ettiği kaydedildi.
Kaynak: iha