Charter pazarında konteyner tonajının kıtlığı, birçok şirketi ihtiyaçları karşılamak açık ambar dökme yük gemilerini kullanmaya zorlarken Singapur merkezli armatör şirket Swire Bulk filosundaki dökme yük gemileriyle aktif olarak konteyner taşıyan ilk armatörler arasında yer alarak sektöre öncü oldu.

Swire Bulk'ın genel müdürü Rob Aarvold; ''Dökme yük gemisine konteyner taşımak verimli olamsa da acil gereksinimleri olan müşterilerimiz için kritik tedarik zincirine destek sağlayacaktır.” yorumunu yaptı.

Diğer yandan Hong Kong merkezli armatör şirket Pacific Basin'in de şimdi dökme yük filosu ile konteyner taşımacılığı sunmaya başladığı bildirildi.

Splash247'de yer alan bir habere göre Oslo merkezli Golden Ocean Group'un CEO'su Ulrik Andersen, şirketin sahip olduğu 48 capesize, 33 panamax ve iki ultramax'tan oluşan 83 gemiden bazılarında konteyner taşımayı düşündüğünü belirtti.

Diğer yandan bazı P&I Kulüpleri, son haftalarda konteynereri kuru yük gemilerinde taşımak isteyen armatörlere rehberlik etti.

Sigortacılar, geminin klas kuruluşu ve Bayrak Devleti ile irtibat kurulmalı!

North P&I, "Armatörler, gereksinimlerine uymak için varsa hangi değişikliklerin gerekli olacağına dair rehberlik ve tavsiye almak için önce sigortacılar, geminin klas kuruluşu ve Bayrak Devleti ile irtibat kurmalıdır. Bir dökme yük gemisinin, kargo sabitleme düzenlemelerini değiştirmeden ve güçlendirmeden bu yükümlülüğü yerine getirmek için uygun bağlantı parçaları, ekipman ve bağlamalarla donatılması alışılmadık bir durum. Ek stabilite değerlendirmeleri gerçekleştirme ihtiyacının yanı sıra ek ekipman gerekebilir. Mürettebatın yeterlilikleri de değerlendirilmelidir.” ifadelerinde bulundu.

İstif kurallarının farkında olunmalı!

Diğer yandan UK P&I Club müşterilerini dökme yük gemilerinde konteyner kabul etmeleri durumunda istif kurallarının farkında olmaları ve stabilite analizlerinin doğru yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Editör: TE Bilişim