Küresel nakliye konteynerleri havuzu,  2021'de %13 artarak neredeyse 50 milyon teu'ya ulaştı. Bu, önceki büyüme trendinin neredeyse üç katı...

Drewry'nin yakın zamanda yayınladığı rapora göre, küresel tedarik zincirlerindeki tıkanıklık, konteynerlerin tahmini olarak covid öncesi zamanlara göre %15 ila %20 daha az üretken olduğu anlamına geldiğinden, bu durum kiraya verenlerin ve okyanus taşıyıcılarının rekor sayıda konteyner sipariş ederken daha az eskiyen birimi emekliye ayırdığını gösteriyor

Pandeminin başladığı 2020 yılında gemi kapasitesi slot başına konteyner sayısı %8 arttı, 2021 boyunca da bu seviyede kaldı. Drewry, küresel ekipman havuzunda artık 6 milyon teu kadar fazla konteyner bulunduğunu tahmin ediyor ve bunun tarihi standartlara göre fazla olsa da, bu fazlalığın endüstri için yönetilebilir olduğunu düşünüyor.

Drewry'nin konteyner ekipmanı araştırma başkanı John Fossey, “Yeni gemilerin teslimat programı çok güçlü.  Slot kapasitesinin 2023'te 3,6 milyon teu ve 2024'te 3,9 milyon teu artması bekleniyor. Ocak 2023'te bazı gemileri daha yavaş gitmeye zorlayan yeni IMO emisyon düzenlemeleriyle birlikte, şu anda hizmette olan fazla ekipmanın çoğunun piyasadan çekilmesi bekleniyor. Ayrıca, bazı taşıyıcıların ekipman havuzlarında daha fazla tampon stok bulundurmayı planladığını ve önümüzdeki iki yıl içinde daha az yeni konteyner inşa edileceğini gösteren kanıtlar var.

"2019'daki çok düşük fiyatlara geri dönüş beklenmiyor"

Drewry, 2022 ve 2023'te üretimin sırasıyla 3,9 milyon teu ve 2,4 milyon teu ile geçen yıla göre çok daha düşük olacağını ve siparişlerin çoğunun yerine geçeceğini tahmin ediyor. Yeni ve ikinci el fiyatları düşecek olsa da, üreticilerin kapasitelerini ve fiyatlandırma stratejilerini çok dikkatli yönetmeleri beklendiği için 2019'daki çok düşük fiyatlara geri dönüş beklenmiyor. Bu arada, ikincil piyasa sağlamlığını koruyor ve konteynerlerin teslim alınabileceği kullanımlar genişlemeye devam ediyor. Fossey, "İleriye bakıldığında, okyanus gemileri önümüzdeki iki yıl içinde ekipmanın ana alıcıları olacak ve kiraya verenler yeniden kontrolü ele geçirerek havuzdaki paylarını 2026'ya kadar %54'e yükseltecek." "Ayrıca, harcırah oranları ve yatırım nakit getirileri, tahmin dönemi boyunca genellikle son beş yıldakinden daha yüksek olacaktır."dedi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL