BIMCO'nun sağladığı yeni verilere göre, ikinci el konteyner gemileri için yapılan satın alma anlaşmaları yılın ilk yarısında %100'den fazla arttı. Navlun fiyatları rekor seviyelerde seyrederken, charter oranları ise şu anda 2005 zirvesinin %27 üzerinde.

Ömrü boyunca yaptığı zararları karşılayabilir!

Altı ayda gerçekleşen satışların çarpıcı bir şekilde ikiye katlanması denizcilik sektöründeki esnekliği gözler önüne serdiğini belirten BIMCO'nun baş nakliye analisti Peter Sand; "Satıcının bakış açısından, cari fiyatlar satış için büyük bir teşvik sunuyor, çünkü bugünlerde satılan gemilerden elde edilen karlar, geminin kullanım ömrü boyunca yaptığı zararları potansiyel olarak karşılayabilir." ifadelerini kullandı.

%103.7'lik bir artışla 277 konteyner gemisine ulaştı!

VesselsValue'ye göre, 2021'in ilk yarısında 136 gemi alınıp satılırken, 2020'nin aynı döneminde bu rakam %103.7'lik bir artışla toplam 277 konteyner gemisine ulaştı. Böylelikle ortalama gemi büyüklüğü 3.403 teu olan toplam 922.203 teu değerinde gemi satıldı.

Ortalama fiyatı 17,6 milyon dolar!

Feeder konteyner gemileri 2020'nin ilk yarısına göre %165,1 artış gösterdi ve toplam 167 feeder gemi satın alımı gerçekleşti. Fiyatları açıklanan feeder gemilerinin Haziran ayında ortalama fiyatı 17,6 milyon dolardı. Bu, Haziran 2020'de gerçekleşen anlaşmalarda görülen 4 milyon dolarlık ortalamanın dört katından daha fazla.

Diğer yandan piyasadaki en agresif alıcı olan Mediterranean Shipping Company (MSC) ise geçen Ağustos'tan bu yana eşi görülmemiş bir şekilde 70 adet gemi satın aldı.

Feeder konteyner gemileri: Büyük konteyner gemilerinin yanaşamadığı veya yeterli miktarda yükün bulunmadığı limanlar arasında konteyner transferini yapan gemiler.

Editör: TE Bilişim